Κένυα: Νέα τεχνολογία μετατρέπει πλαστικά σκουπίδια σε τούβλα
Επιστήμη & Τεχνολογία

Κένυα: Εταιρεία μετατρέπει πλαστικά σκουπίδια σε τούβλα

Στην Κένυα, η εταιρεία Gjenge Makers, με έδρα το Ναϊρόμπι, αξιοποιεί πλαστικά σκουπίδια που δεν ανακυκλώνονται με συμβατικές μεθόδους και τα μετατρέπει σε άφθαρτα τούβλα.

 

ΚΕΝΥΑ: ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΕ ΤΟΥΒΛΑ

 

Στην Κένυα, η εταιρεία Gjenge Makers, με έδρα το Ναϊρόμπι, αξιοποιεί πλαστικά σκουπίδια που δεν ανακυκλώνονται με συμβατικές μεθόδους και τα μετατρέπει σε άφθαρτα τούβλα. “Το προϊόν μας είναι σχεδόν πέντε με επτά φορές πιο γερό από το τσιμέντο” λέει στο Reuters η Νζάμπι Ματέ, επικεφαλής μιας καινοτόμου επιχείρησης ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων στην Κένυα.

Ως επίδειξη, η μηχανικός ρίχνει με δύναμη ένα από τα πλαστικά τούβλα που παράγει το εργοστάσιό της στην Κένυα πάνω σε ένα μονοπάτι που έχει επιστρωθεί με το νέο υλικό. Το τούβλο πέφτει στο έδαφος με ένα δυνατό «μπαμ» αλλά δεν ραγίζει.

Κένυα: Νέα τεχνολογία μετατρέπει πλαστικά σκουπίδια σε τούβλα

Η εταιρεία Gjenge Makers της Ματέ, με έδρα το Ναϊρόμπι, αξιοποιεί πλαστικά απορρίμματα που δεν ανακυκλώνονται με συμβατικές μεθόδους. Το εργοστάσιο προμηθεύεται δωρεάν πρώτη ύλη από εργοστάσια συσκευασίες και πληρώνει άλλες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης για το κατά τα άλλα άχρηστο υλικό τους.

Το εργοστάσιο παραγάγει 1.500 τούβλα την ημέρα από ένα συνδυασμό διαφορετικών πλαστικών: πολυαιθυλένιο που χρησιμοποιείται σε μπουκάλια για γάλα και σαμπουάν, πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας από σακούλες και συσκευασίες, και πολυπροπυλένιο από λεκάνες και καπάκια συσκευασιών.

Το μόνο πλαστικό που θεωρείται ακατάλληλο για τούβλα είναι το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, περισσότερο γνωστό ως PET, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικά μπουκάλια και συνθετικά υφάσματα.

Τα πλαστικά σκουπίδια τεμαχίζονται, αναμειγνύονται με άμμο, θερμαίνονται και συμπιέζονται σε μορφή τούβλων, τα οποία πωλούνται σε ένα εύρος τιμών ανάλογα με το πάχος και το χρώμα. Το γκρι τούβλο της εταιρείας τιμάται 850 σελίνια Κένιας (6,4 ευρώ) ανά τετραγωνικό μέτρο.

Κένυα: Νέα τεχνολογία μετατρέπει πλαστικά σκουπίδια σε τούβλα

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: Η ΜΑΤΕ ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ

Η Ματέ, η οποία σχεδίασε μόνη της τα μηχανήματα του εργοστασίου, λέει στο αμερικανικό πρακτορείο ότι από την ίδρυση της επιχείρησής της το 2017 έχει ανακυκλώσει 20 τόνους πλαστικών απορριμμάτων.

Η εφευρετική επιχειρηματίας από την Κένυα λέει ότι αποφάσισε να ανοίξει τη δική της επιχείρηση επειδή είχε εξαντλήσει την υπομονή της με την αδυναμία της κενυατικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη μάστιγα που δημιούργησαν τα πλαστικά σκουπίδια.

«Είχα κουραστεί να μένω στο περιθώριο» είπε.

Σχεδιάζει τώρα μια δεύτερη μονάδα που θα τριπλασιάσει την παραγωγή και θα της επιτρέψει να αποσβέσει την επένδυσή της μέχρι το τέλος του έτους.

Δείτε την πανέξυπνη επιχειρηματία από την Κένυα, που ανακυκλώνοντας τα πλαστικά σκουπίδια προσπαθεί να κάνει τη διαφορά για το περιβάλλον μας.

Έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση για την Τεχνολογία μόνο στην Ελεύθερη Ενημέρωση

Κένυα: Εταιρεία μετατρέπει πλαστικά σκουπίδια σε τούβλα
133 Comments

133 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GOOGLE NEWS

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2020 Elenews.gr. Created by WhiteMaskMedia

To Top
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]