Elenews.gr

καταστροφή περιβάλλοντος
Επιστήμη & Τεχνολογία

Περισσότερες πανδημίες αναμένονται

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι εάν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, οι θανατηφόρες νέες πανδημίες θα αυξηθούν, απειλώντας άμεσα τον πλανήτη.

Τα επίπεδα αποψίλωσης και απώλειας βιοποικιλότητας συνεχίσουν να προξενούν ανησυχία στους επιστήμονες, καθώς η αύξησή τους είναι δραματική. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι εάν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, οι θανατηφόρες νέες πανδημίες θα αυξηθούν, απειλώντας άμεσα τον πλανήτη.

καταστροφή περιβάλλοντος

Η καταστροφή του οικοσυστήματος και η αύξηση των επιδημιών.

Όπως αναφέρεται και στο Guardian, βιολόγοι θα παρέχουν ενημέρωση για την ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης εμφάνισης θανατηφόρων νέων ασθενειών και της περιβαλλοντικής καταστροφής σε μία σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, η οποία θα λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα και αναμένεται να καταστή ιδιαίτερα διαφωτιστική, με τα στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας.

Η εξάπλωση ασθενειών δυστυχώς θα ευνοηθεί πολύ τα επόμενα χρόνια εξαιτίας παραγόντων όπως η κατασκευή ορυχείων σε απομακρυσμένες περιοχές, τα πειράματα σε ζώα για ανακάλυψη νέων φαρμάκων και η εκμετάλλευση τους ως πηγή τροφίμων, η δίχως όρια αποψίλωση κ.λ.π.

Αξίζει να αναφερθεί πως περίπου το ένα τρίτο όλων των αναδυόμενων ασθενειών θεωρήθηκαν απόρροια της αλλαγής της χρήσης της γης. Οι δραματικές επιπτώσεις της ανθρώπινης ανευθυνότητας και απληστίας αναμένονται σύντομα ακόμη πιο έντονες, αφού πέντε ή έξι νέες επιδημίες το χρόνο πιθανόν να πλήττουν  τον πληθυσμό της Γης.

Ο Stuart Pimm, καθηγητής συντήρησης στο Πανεπιστήμιο Duke επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει τώρα μια ολόκληρη σειρά δραστηριοτήτων – παράνομη υλοτομία, εξόρυξη κλπ – και συναλλαγές κρέατος, φυτών και εξωτικών κατοικίδιων ζώων που έχουν δημιουργήσει αυτήν την κρίση. Στην περίπτωση της Covid-19, έχει κοστίσει τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έχει ήδη σκοτώσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους, οπότε απαιτείται σαφώς επείγουσα δράση».

Περισσότερες πανδημίες αναμένονται
To Top