Breaking news:
Καταιγιστικές εξελίξεις στην Τουρκία: Συλλήψεις ναυάρχων ύστερα από την προειδοποιητική επιστολή
Πολιτικά

Καταιγιστικές εξελίξεις στην Τουρκία: Συλλήψεις ναυάρχων ύστερα από την προειδοποιητική επιστολή

Η Τουρκία δοκιμάζεται από τις εξελίξεις καθώς ύστερα από την προειδοποιητική επιστολή 103 αποστράτων ναυάρχων προς την τουρκική κυβέρνηση για προσπάθειες κατάργησης της Συνθήκης του Μοντρέ και ισλαμοποίησης του στρατού το ερντογανικό καθεστώς προχωρά σε συλλήψεις.

 

 

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

 

Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση ότι η εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα για την ενέργεια των απόστρατων ναυάρχων -στους οποίους συγκαταλέγεται ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζεμ Γκιούρντενιζ- έχουν ξεκινήσει συλλήψεις από το ερντογανικό καθεστώς.

Καταιγιστικές εξελίξεις στην Τουρκία: Συλλήψεις ναυάρχων ύστερα από την προειδοποιητική επιστολή

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανάρτηση της συζύγου του στα social media, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν το πρωί της Δευτέρας τον Τζεμ Γκιούρντενιζ. «Πριν λίγο, η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι μας και συνέλαβε τον Γκιούρντενιζ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, φέρεται να έχουν συλληφθεί κι άλλοι εννιά τουλάχιστον απόστρατοι ναύαρχοι, με τα εντάλματα σύλληψης να ανέρχονται συνολικά σε δέκα! Παράλληλα, έχει ξεκινήσει έρευνα στα σπίτια τους, ενώ για κατάθεση κλήθηκαν ακόμη τέσσερις εκ των ναυάρχων.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

 

Σημειώνεται πως ο γενικός εισαγγελέας της Άγκυρας ξεκίνησε επίσημη έρευνα εναντίον των συντακτών της δήλωσης, η οποία δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο «Διακήρυξη Μοντρέ από 103 ναυάρχους», θεωρώντας ότι αποτελεί παρέμβαση στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και τη λαϊκή βούληση.

«Όλοι οι ύποπτοι που αποφασίστηκε να τεθούν υπό κράτηση συνελήφθησαν και οι διαδικασίες έρευνας και κατάσχεσης για όλους τους υπόπτους διεξήχθησαν νόμιμα. Η έρευνα συνεχίζεται βάσει των αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν» αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε προ ολίγου από τις τουρκικές αρχές.

 

 

«Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ»

 

Οι απόστρατοι ναύαρχοι εκφράζουν στο κείμενο τους την ανησυχία τους για το άνοιγμα της συζήτησης για τη Συνθήκη του Μοντρέ και παράλληλα, με αφορμή παρουσία ανώτατου αξιωματικού του Ναυτικού στις εγκαταστάσεις ισλαμικής αδελφότητας με ράσο και σαρίκι, εκφράζουν την αντίθεσή τους και καταδικάζουν «τις προσπάθειες να εμφανιστούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό ότι απομακρύνονται από την πορεία που χάραξε ο Ατατούρκ.

«Σε αντίθετη περίπτωση, η Τουρκική Δημοκρατία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο και την απειλή από ταραχώδη και ζωτικά για την επιβίωσή της γεγονότα, παραδείγματα των οποίων υπάρχουν στην Ιστορία» σημειώνουν. Μια φράση την οποία το ερντογανικό καθεστώς ερμηνεύει ως απειλή απόπειρας πραξικοπήματος, γεγονός που αποδεικνύεται από τις πρώτες αντιδράσεις στενών συνεργατών του τούρκου προέδρου.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 που τούρκοι αξιωματικοί, έστω και απόστρατοι, επιχειρούν να παρέμβουν στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας, ξυπνώντας μνήμες από τα στρατιωτικά κινήματα του παρελθόντος.

 

«ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ»

 

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί πως οι απόστρατοι -στον απόηχο των αντιδράσεων- κάνουν λόγο για δημοκρατική και συνταγματική κίνηση πίσω από την ανακοίνωση, με τον Ερντογάν να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα που περιστρέφεται γύρω από τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς και να προχωρήσει σε περαιτέρω διώξεις στο στράτευμα.

«Δεν είμαι στρατιώτης, δεν είμαι κυβερνητικός αξιωματούχος, δεν φοράω στολή. Γράφοντας, μοιράζομαι τις ανησυχίες και τις σκέψεις μου με τον κόσμο. Έκανα, επίσης, μια αξιολόγηση των απειλών για την Τουρκία στο κείμενο» αναφέρει σε δηλώσεις του ένας εκ των απόστρατων ναυάρχων, κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές ενέργειες από τον Ερντογάν.

«Δεν θέλουμε πραξικοπήματα σε αυτή τη χώρα. Θέλουμε να λειτουργήσει η Δημοκρατία, με όλους τους θεσμούς και τους κανόνες της. Είναι μια δημοκρατική αντίδραση, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να επωφεληθεί από αυτή και να την εκμεταλλευτεί» προσθέτει.

Περισσότερη ενημέρωση για τα Πολιτικά στο elenews.gr

Καταιγιστικές εξελίξεις στην Τουρκία: Συλλήψεις ναυάρχων ύστερα από την προειδοποιητική επιστολή
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GOOGLE NEWS

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2020 Elenews.gr. Created by WhiteMaskMedia

To Top