Breaking news:
Ντόναλντ Τραμπ: Αθωώθηκε για το Καπιτώλιο - Ο φόβος των Δημοκρατικών για νέα επεισόδια
Πολιτικά

Ντόναλντ Τραμπ: Αθωώθηκε για το Καπιτώλιο – Ο φόβος των Δημοκρατικών για νέα επεισόδια

Τα επεισόδια στο Καπιτώλιο πριν από λίγο καιρό συγκλόνισαν ολόκληρο τον πλανήτη και υπήρξαν ένα γερό πλήγμα για τη δημοκρατία στην Αμερική. Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρήθηκε ως ο ηθικός αυτουργός των Ρεπουμπλικάνων οπαδών που εισέβαλαν στον χώρο και τρομοκράτησαν τους γερουσιαστές.

 

 

Η ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ

Στον ίδιο χώρο κλήθηκαν να αποφασίσουν για την καταδίκη ή μη του τέως προέδρου μέσω της διαδικασίας της προεδρικής καθαίρεσης (impeachment), ισχυρό όπλο προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κράτους δικαίου που προσφέρει το αμερικανικό Σύνταγμα. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε και προχθές να βγει αλώβητος στη Γερουσία, δεδομένου ότι δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σχετικά με την υποκίνηση των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου.

 

Ντόναλντ Τραμπ: Αθωώθηκε για το Καπιτώλιο - Ο φόβος των Δημοκρατικών για νέα επεισόδια

 

Έτσι, το 2024 ο Tραμπ θα μπορούσε να βάλει ξανά υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο. Ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών Μιτς Μακόνελ. Η δεύτερη διαδικασία καθαίρεσης του πρώην προέδρου ολοκληρώνεται με αθώωση, η οποία ήταν οριακή και με μισή καρδιά. Κι αν δεν προχώρησε η διαδικασία στο επίπεδο της απονομής ποινικών ευθυνών, σε πολιτικό επίπεδο ο Τραμπ έχει πληγεί.

Η επίθεση στο Καπιτώλιο, τον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας, θεωρείται ήδη η χειρότερη επίθεση στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Βέβαια, πολλοί Ρεπουμπλικανοί, παρά τον θυμό τους απέναντι στον Τραμπ, δεν αποφάσισαν τελικά να έρθουν σε σύγκρουση μαζί του και να τον καταδικάσουν.

 

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ

 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ δήλωσε ωστόσο ότι παρά την αθώωσή του, ο πρώην πρόεδρος είναι «πρακτικά και ηθικά» υπεύθυνος για τα γεγονότα του Ιανουαρίου. Οπως ανέφερε, ο Τραμπ «ενορχήστρωσε» την επίθεση και προσέβαλε «με ντροπιαστικό τρόπο» τα προεδρικά καθήκοντα. Εντούτοις, τόσο ο Μακόνελ όσο και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν κατά της καταδίκης διότι θεώρησαν ότι καθαίρεση μετά τη λήξη της προεδρικής θητείας αντίκειται στο αμερικανικό Σύνταγμα.

Το επιχείρημα των Ρεπουμπλικανών περί αντισυνταγματικότητας ενός impeachment εκ των υστέρων συνιστά για τους Δημοκρατικούς «δειλό πρόσχημα». Στο πρώτο impeachment κατά του Τραμπ για την υπόθεση της Ουκρανίας είχε ψηφίσει υπέρ της καθαίρεσης μόνο ένας Ρεπουμπλικανός, ενώ στη διαδικασία του Σαββάτου επτά σε σύνολο 50 ρεπουμπλικανών γερουσιαστών.

Αυτοί προστέθηκαν στους 50 Δημοκρατικούς, με αποτέλεσμα το τελικό σύνολο των 57 γερουσιαστών υπέρ της καταδίκης Τραμπ να είναι το μεγαλύτερο στην αμερικανική ιστορία. Στο τέλος έλειπαν μόνο 10 ψήφοι για να συμπληρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία. Τυπικά πάντως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ελεύθερος να αποφασίσει ό,τι θέλει για το πολιτικό του μέλλον. Αν υποβάλει υποψηφιότητα και το 2024 παραμένει ακόμη ασαφές.

 

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΙΣΧΥΡΗ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

 

Σαφής ωστόσο εξακολουθεί να είναι η επιρροή του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Με τις λαϊκιστικές θέσεις του κατάφερε να λάβει σχεδόν 74 εκατομμύρια ψήφων. «Το ιστορικό, πατριωτικό και όμορφο κίνημα να κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά μόλις ξεκίνησε» ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, υποσχόμενος να επανέλθει τους επόμενους μήνες. «Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας» δήλωσε.

Πάντως, όσοι Ρεπουμπλικάνοι πίστευαν ότι ο Τραμπ μετά την ήττα θα αποτελέσει παρελθόν πιθανότατα έχουν απογοητευθεί. Άλλωστε, ακόμη δεν έχει παραδεχθεί καν την εκλογική του ήττα -γεγονός άνευ προηγουμένου στην αμερικανική ιστορία. Το ίδιο και οι υποστηρικτές του, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν πέσει θύματα απάτης.

Η διαίρεση της χώρας σε δύο στρατόπεδα πάντως συνεχίζεται. Χωρίς καταδίκη του Τραμπ οι φανατικοί οπαδοί του θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να καταφύγουν και πάλι στη βία. Οπως δήλωσε ο Τζο Νεγκούζ από τους Δημοκρατικούς: «Φοβάμαι ότι η βία που είδαμε εκείνη τη μέρα ήταν μόνο η αρχή».

Πηγή: Deutche Welle

Περισσότερη ενημέρωση για τα Πολιτικά στο elenews.gr

Ντόναλντ Τραμπ: Αθωώθηκε για το Καπιτώλιο – Ο φόβος των Δημοκρατικών για νέα επεισόδια
Σχολιάστε

Απαντήστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top