Elenews.gr

Τουρκία: Πώς απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις και ποια η στάση της ΕΕ
24 ώρες Ευρώπη

Τουρκία: Πώς απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις και ποια η στάση της ΕΕ

Η ‘Αγκυρα εξακολουθεί να προκαλεί την ελληνική πλευρά, καθώς αμφισβητεί με τις κινήσεις της τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Επιπλέον, το γεγονός πως η ΕΕ διστάζει να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία, φαίνεται να αποθρασύνει ακόμη περισσότερο τους γείτονές μας.

 

Τουρκία: Πώς απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις και ποια η στάση της ΕΕ

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 

Οι ηγέτες των 27 κρατών- μελών θα συζητήσουν το θέμα στη σημερινή δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής και καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους, με την ελληνική πλευρά να πιέζει, αν μη τι άλλο, να τεθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα διαμηνύει ότι η ΕΕ είναι να προχωρήσει στην εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας ακόμη και πριν από το Δεκέμβριο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως έκανε ήδη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, με την πρόσφατη έξοδο του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και για την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια.

 

Η ΑΝΑΒΉΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΕ

 

«Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή, εφόσον συνεχιστεί, να έχει τις ανάλογες συνέπειες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Οι ισχυροί της ΕΕ πάντως, φαίνεται πως προτιμούν να «ροκανίσουν» το χρόνο, μεταθέτοντας στο μέλλον το ζήτημα των κυρώσεων και όχι στο τρέχων ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Σε κοινή συνέντευξή τους οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, προχώρησαν σε μια κίνηση-ελιγμό δίνοντας διορία μίας εβδομάδας στον Ταγίπ Ερντογάν για να αποσύρει το Oruc Reis από το Καστελόριζο.

Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα τελεσίγραφο – πυροτέχνημα, για να διασωθούν τα προσχήματα καθώς έτσι κι αλλιώς σε μια εβδομάδα (22 Οκτωβρίου) παύει η ισχύς της παράνομης τουρκικής Navtex με βάση την οποία το Oruc Reis μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις από την ΕΕ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

Περισσότερη ενημέρωση για τα πολιτικά στο elenews.gr

Τουρκία: Πώς απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις και ποια η στάση της ΕΕ
To Top