Elenews.gr

Θυμός: Γιατί νευριάζουμε εύκολα όταν πεινάμε;
Lifestyle

Θυμός: Γιατί νευριάζουμε εύκολα όταν πεινάμε;

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως όταν πεινάτε, χάνετε πιο εύκολα την ψυχραιμία σας και εκνευρίζεστε με το παραμικρό. Έχετε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό;

 

ΓΙΑΤΙ ΝΕΥΡΙΑΖΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΠΕΙΝΑΜΕ

1. Ο εγκέφαλός μας νιώθει απειλή
Όταν τρώμε, οι υδατάνθρακες διασπώνται σε απλά σάκχαρα, ένα από τα οποία είναι η γλυκόζη. Αμέσως μετά το γεύμα, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας είναι υψηλά. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μειώνονται. Τελικά, εάν αυτά τα επίπεδα πέσουν αρκετά, ο εγκέφαλός μας θα αντιληφθεί αυτήν την πτώση ως απειλή για τη ζωή μας. Σε αντίθεση με άλλα όργανα, τα οποία έχουν εφεδρική ενέργεια, ο εγκέφαλός μας βασίζεται αποκλειστικά στη γλυκόζη ως πηγή καυσίμου και χρειάζεται συνεχή παροχή.

Θυμός: Γιατί νευριάζουμε εύκολα όταν πεινάμε;

Στην πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει μόνο το 2% της μάζας του σώματός μας, ο εγκέφαλός μας εκτιμάται ότι καταναλώνει έως και 20-23% της πρόσληψης ενέργειας του σώματός μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας. Η χαμηλή γλυκόζη στο αίμα, προφανώς, σηματοδοτεί μια απειλητική κατάσταση για τον εγκέφαλό μας.

2. Απελευθερώνονται ορμόνες του στρες
Στα άλλα όργανά μας, η χαμηλή γλυκόζη αυξάνει τις ορμόνες που δρουν για να αυξήσουν τη γλυκόζη στο σώμα. Μεταξύ αυτών είναι η επινεφρίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες συντίθενται στους επινεφριδιακούς αδένες και είναι ορμόνες του στρες, που απελευθερώνονται όταν το σώμα μας αντιλαμβάνεται μια απειλή, όπως ένα λιοντάρι να μας κυνηγάει ή ένα ξαφνικό meeting. Η διαδικασία αυτή είναι αρκετή για να χειροτερεύσει η διάθεσή μας.

3. Είναι θέμα… γονιδίου
Όπως αποδεικνύεται, ο θυμός και η πείνα ελέγχονται από παρόμοια γονίδια. Ένα από αυτά τα γονίδια παράγει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται νευροπεπτίδιο Υ, η οποία όχι μόνο επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά, αλλά επίσης ρυθμίζει τον θυμό και την επιθετικότητα. Με λίγα λόγια, πιθανότατα έχουμε αρκετά υψηλά επίπεδα νευροπεπτιδίου Υ όταν νιώθουμε πεινασμένοι και θυμωμένοι.

Έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση για το People, μόνο στην Ελεύθερη Ενημέρωση

Θυμός: Γιατί νευριάζουμε εύκολα όταν πεινάμε;
To Top