Breaking news:
Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Προσαγωγές και επεισόδια στα Εξάρχεια
Ήξερες οτι - Σαν σήμερα

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Προσαγωγές και επεισόδια στα Εξάρχεια

Σαν σήμερα, 12 χρόνια πριν, η Ελλάδα συνταράσσεται από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε φρούριο από την ΕΛ.ΑΣ. και απαγορεύεται, μάλιστα, για σήμερα Κυριακή 2 Δεκεμβρίου οι συναθροίσεις πάνω από τεσσάρων ατόμων.

 

ΤΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ

 

Από το πρωί της Κυριακής υπήρχαν καλέσματα σε συγκεντρώσεις από διάφορους φορείς, πολιτικούς και κοινωνικούς, ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ. είχε καταστρώσει επιχειρησιακό σχέδιο έτσι ώστε να τις αποτρέψει. Έτσι, από το πρωί τα Εξάρχεια ήταν «αστακός» με παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

 

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Προσαγωγές και επεισόδια στα Εξάρχεια

 

Το σημείο της δολοφονίας ήταν αδύνατο να το προσεγγίσει κανείς καθώς υπήρξαν δυνάμεις που απαγόρευσαν την πρόσβαση, ενώ λίγη ώρα αργότερα οι άνδρες της αστυνομίας προχώρησαν και σε προσαγωγές ανθρώπων που είχαν ξεκινήσει συγκεντρώσεις σε παρακείμενες οδούς.

 

 

ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

 

Στα Εξάρχεια από το πρωί της Κυριακής βρέθηκε αντιπροσωπεία της κεντρικής επιτροπής της ΚΝΕ, στην οποία απαγορεύτηκε να προσεγγίσει το σημείο της δολοφονίας, αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωποι του ΚΚΕ μ-λ. Οι τελευταίοι, μάλιστα, ήταν κι αυτοί που προσήχθησαν, με το ειδικό βαν της αστυνομίας να καταφθάνει για να τους παραλάβει.

Οι προσαχθέντες, μάλιστα, φώναζαν και συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές» και «η τρομοκρατία δεν θα περάσει». Προσαγωγές φέρονται να έγιναν και στην πλατεία των Εξαρχείων, με τους προσαχθέντες σε κάθε περίπτωση να οδηγούνται στη ΓΑΔΑ.

Στο κέντρο της Αθήνας η αστυνόμευση είναι μεγάλη, με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Σε καίρια σημεία έχουν τοποθετηθεί άνδρες των ειδικών σωμάτων που διαθέτει η αστυνομία, όπως και τα ειδικά οχήματα τύπου «Αύρα».

 

ΠΟΙΟΙ ΣΥΡΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΕΚΛΕΙΣΑΝ

 

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. έκλεισαν στις 11π.μ. και οι σταθμοί του μετρό Αττική, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής. Κλειστοί είναι από νωρίς το πρωί της Κυριακής (06/12), οι σταθμοί Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Μοναστηράκι και Βικτώρια, Σεπόλια στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό. Oι συρμοί διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.

 

 

ΟΙ ΣΑΡΩΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

 

Η Αστυνομία έχει εκπονήσει σχέδιο προκειμένου οι αστυνομικοί στόχοι να βρίσκονται σε επιφυλακή σήμερα Κυριακή, υπό το φόβο καταδρομικών επιθέσεων όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε περιοχές εκτός κέντρου. Σε κλοιό θα βρίσκονται τα Εξάρχεια, όπου υπάρχουν καλέσματα από το πρωί για συγκεντρώσεις.

Το σχέδιο προβλέπει σαρωτικούς ελέγχους στα Εξάρχεια, προκειμένου οι αστυνομικοί να εξακριβώνουν εάν τα άτομα που κυκλοφορούν έχουν στείλει το σχετικό sms και εάν έχουν πάνω τους τα σχετικά έγγραφα μετακίνησης.

 

ΚΡΑΣ ΤΕΣΤ Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ

 

Η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων χαρακτηρίζεται ως ένα δυνατό «κρας τεστ» για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα επιδιώξει να αποτρέψει τυχόν συγκεντρώσεις «εν τη γενέσει» τους. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεων, δηλαδή να υπάρξει περίπτωση πολυπληθούς συγκέντρωσης, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να διαλυθεί με αστυνομική επέμβαση.

Στόχος είναι οι δυνάμεις καταστολής, όπως τα ΜΑΤ και η ομάδα Δράση, να μη χρειαστεί να έρθουν σε «σύγκρουση» με πολυπληθείς ομάδες συγκεντρωμένων. Για το λόγο αυτό σε όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης υπάρχουν αστυνομικοί που προχωρούν σε ελέγχους και, αν χρειαστεί, σε προληπτικές προσαγωγές.

Συνολικά στους δρόμους της πρωτεύουσας βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί, ενώ στον αττικό ουρανό πετά το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. και τα drones που δίνουν «live» εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ. Παράλληλα, σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αττικής, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν προσπάθεια κατάληψής τους.

 

Παρακάτω, δείτε το βίντεο:

Περισσότερα νέα για το people στο elenews.gr

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Προσαγωγές και επεισόδια στα Εξάρχεια
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GOOGLE NEWS

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2020 Elenews.gr. Created by WhiteMaskMedia

To Top