Breaking news:
Σωτήρης Τσιόδρας: «Η πανδημία κούρασε τους πάντες και κυρίως τον κόσμο»
Υγεία

Σωτήρης Τσιόδρας: «Η πανδημία κούρασε τους πάντες και κυρίως τον κόσμο»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας προχώρησε σε αναλυτική παρουσίαση της πανδημίας του κορονοϊού. Επιπλέον, προχώρησε σε προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας και για τον τρόπο διαχείρισής της στο εξής.

 

 

«ΜΟΝΟ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ»

 

Συγκεκριμένα, η διαδικτυακή ομιλία του καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων Σωτήρη Τσιόδρα είχε θέμα: «Πανδημία SARS-CoV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας». «Είναι μία πανδημία που έχει κουράσει τους πάντες και κυρίως τον κόσμο, που πλέον δυσκολεύεται να εφαρμόσει τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «μόνο βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε για την πανδημία», καθώς η πορεία της εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες και τη συμπεριφορά μας.

Σωτήρης Τσιόδρας: «Η πανδημία κούρασε τους πάντες και κυρίως τον κόσμο»

Το γεγονός ότι «η πιθανότητα θανάτου σε όσους έχουν μολυνθεί δεν μπορεί να προσδιοριστεί, είναι άλλη μία αβεβαιότητα», τόνισε στη διαδικτυακή ομιλία του ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη, αυτή την ώρα, πολλές χώρες βρίσκονται στο τρίτο ή και στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Στη χώρα μας εξήγησε ότι αυτή την περίοδο προσβάλλονται από κορωνοϊό περισσότερο τα άτομα από την ηλικιακή ομάδα 20 έως 50 ετών, τον πιο ενεργό πληθυσμό της χώρας.

«Έχουμε κάθε μέρα 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Τα νεότερα άτομα, αν και νοσούν πιο ήπια, είναι λάθος να πιστεύουν ότι είναι άμοιρα των επιπλοκών αλλά και του θανάτου από κορωνοϊό», τόνισε. Τις τελευταίες εβδομάδες, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε σχέση με τα εξιτήρια και αυτό δημιουργεί μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας παραμένει σε «βαθύ κόκκινο».

Στο σημείο αυτό της ομιλίας του με θέμα «Πανδημία SARS-CoV-2: η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας» ανέφερε ότι εύκολα μία τοπική επιδημία μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις, «όπως έγινε την τελευταία εβδομάδα με τη Δυτική Μακεδονία, όπου υπάρχει εκθετική αύξηση 46% των νέων κρουσμάτων».

 

«ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ»

 

Αναφερόμενος ξανά στις αβεβαιότητες, έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας, είπε ότι «παραμένουν ανοικτές όλες οι υποθέσεις, ακόμα και για την προέλευση του ιού, ώστε να βρεθεί ο ενδιάμεσος ανάμεσα στη νυχτερίδα ή τον παγκολίνο και στον άνθρωπο» και να μάθουμε πως έφτασε οι ιός σε εμάς.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, είπε ότι υπάρχουν κάποιες αριθμητικές προσεγγίσεις, αλλά κι αυτές δεν είναι βέβαιες για το πόσους μολύνει ο ιός. «Εκτιμάται ότι οι ασυμπτωματικοί στην πανδημία είναι γύρω στο 30% και ότι είναι 75% η μεταδοτικότητα των ασυμπτωματικών σε σχέση με τους συμπτωματικούς. Επίσης, ότι 50% είναι όσοι μεταδίδουν τον ιό λίγο πριν εμφανιστούν συμπτώματα» ανέφερε, και είπε ότι τα στοιχεία αυτά ακόμα δεν μπορούν να θεωρηθούν έγκυρα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε τα στοιχεία των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τονίζοντας πως αυτή την περίοδο, σε σύγκριση με τον περασμένο Νοέμβριο, είναι περισσότερες οι εισαγωγές νεότερης ηλικίας, που μπορεί να νοσούν πιο ελαφριά συνήθως, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο βαρύτερης νόσου και, δυστυχώς, «σε σπάνιες περιπτώσεις», και θανάτου.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «ο κορωνοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλλει τις ηλικίες 20 έως 50 ετών» και υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού». Θυμίζουμε πως σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.309 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 751 διασωληνωμένους και ακόμη 79 θανάτους, που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα.

Έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση για τα Media μόνο στην Ελεύθερη Ενημέρωση

Σωτήρης Τσιόδρας: «Η πανδημία κούρασε τους πάντες και κυρίως τον κόσμο»
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GOOGLE NEWS

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2020 Elenews.gr. Created by WhiteMaskMedia

To Top