Breaking news:
«Τα κόκκινα φορέματα»: Tο πρωτότυπο καλλιτεχνικό πρότζεκτ που τιμά τις δολοφονημένες γυναίκες
Πολιτισμός

«Τα κόκκινα φορέματα»: Tο πρωτότυπο καλλιτεχνικό πρότζεκτ που τιμά τις δολοφονημένες γυναίκες

Kοντά στο Δημαρχείο της πόλης Νέλσον στον Καναδά,  στον κήπο του Touchstones Museum of Art and History, πολλοί περαστικοί σταματούν προκειμένου να θαυμάσουν ένα ιδιότυπο θέαμα: Κόκκινα φορέματα να αιωρούνται.

 

 

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

 

Οι φωτεινές κόκκινες αποχρώσεις τους ξεχωρίζουν από το έντονο, βιομηχανικό περιβάλλοντα χώρο. Αυτά τα φορέματα, άλλα μακριά, αλλά κοντά, αλλά καθημερινά κι άλλα πιο επίσημα ανεμίζουν εκεί με συγκεκριμένο σκοπό.

«Τα κόκκινα φορέματα»: Tο πρωτότυπο καλλιτεχνικό πρότζεκτ που τιμά τις δολοφονημένες γυναίκες

Είναι μέρος του συνεχιζόμενου καλλιτεχνικού project της Jaime Black, με τίτλο The REDress Project, το οποίο επισημαίνει την επιδημία βίας εναντίον αυτοχθόνων γυναικών στις ΗΠΑ. Κάθε φόρεμα συμβολίζει μια γυναίκα που δολοφονήθηκε ή εξαφανίστηκε, αντιπροσωπεύοντας μόνο ένα μέρος χιλιάδων περιστατικών.

Τα κόκκινα φορέματα της Jaime Black ταξιδεύουν από μέρος σε μέρος, αλλά η τοποθεσία στην οποία θα ανεμίσουν είναι πάντα προσεκτικά επιλεγμένη. «Τοποθετούμε τα φορέματα σε χώρους υψηλής κυκλοφορίας, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να τα δουν», λέει η Black μιλώντας για την καλλιτεχνική εγκατάσταση.

Η ίδια εμπνεύστηκε το έργο από μια διαδήλωση που είχε δει στην Μπογκοτά, το 2010, με γυναίκες που είχαν σε λίστα τα δολοφονημένα και αγνοουμένα μέλη των οικογένειών τους. Όλες φορούσαν κόκκινα φορέματα για να τραβήξουν την προσοχή.
Στη Βόρεια Αμερική, αγνοούμενες και δολοφονημένες αυτόχθονες γυναίκες – γνωστές ως MMIW (Missing and murdered Indigenous women) ένα ακρωνύμιο που δημιουργήθηκε από την ιθαγενή δημοσιογράφο Sheila North Wilson το 2012 – δεν λαμβάνουν την προσοχή που τους αξίζει.

Στις ΗΠΑ, η ανθρωποκτονία είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ιθαγενών γυναικών ηλικίας 10 έως 24 ετών, σύμφωνα με το Urban Indian Health Institute, και οι αυτόχθονες γυναίκες, πέφτουν θύματα δολοφονίας 10 φορές πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Στον Καναδά, σχετική έρευνα φέρνει στο φως παρόμοια τρομακτικά στατιστικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του ότι οι αυτόχθονες γυναίκες είναι επτά φορές πιο πιθανό να δολοφονηθούν από κατά συρροή δολοφόνους από ό, τι οι μη αυτόχθονες γυναίκες. Για την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας, η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα συστημικού ρατσισμού, σημειώνονται μικρά βήματα.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Ντε Χάλαντ – η πρώτη αυτόχθων γυναίκα σε αυτόν τον ρόλο – ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας ομάδας που θα διερευνά περιπτώσεις αγνοουμένων και δολοφονηθέντων ιθαγενών της Αμερικής. Αλλά το πρόβλημα παραμένει.

 

«Η ΤΕΧΝΗ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ»

 

Με το έργο REDress, η Black ελπίζει να δώσει σε αυτές τις γυναίκες τη φωνή που τους αξίζει ενώ εκπαιδεύει άλλους που μπορεί να μην γνωρίζουν τι συμβαίνει. «Η τέχνη αντικαθιστά τα στατιστικά στοιχεία με αποτελεσματικό τρόπο», λέει ο Arin Fay, καλλιτεχνικός επιμελητής στο Touchstones Museum που συνεργάστηκε με την Black για την έκθεση.

«Οι άνθρωποι συχνά μπλοκάρουν και δεν ξέρουν πώς να ανταποκριθούν στους αριθμούς – αλλά τα φορέματα επικοινωνούν δυνατά το μήνυμα χωρίς αριθμούς» προσθέτει. Η Black παρουσίασε για πρώτη φορά το έργο REDress στο Πανεπιστήμιο του Γουίνιπεγκ το 2011 και έκτοτε τα κόκκινα φορέματά της – όλα δωρεές από ιθαγενείς και μη γυναίκες – ταξίδεψαν σε πολλές πόλεις της Βόρειας Αμερικής.

«Κατέληξα να έχω 300 φορέματα από όλο τον Καναδά ​από τον πρώτο χρόνο που ξεκίνησα το project», λέει η Black. «Ο κόσμος ήταν πραγματικά πρόθυμος για να δείξουν την υποστήριξή τους στις οικογένειες των θυμάτων» υπογραμμίζει η ίδια σύμφωνα με σχετικό άρθρο της αμερικανικής Vogue.

 

Παρακάτω, δείτε το βίντεο:

Έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση για το People, μόνο στην Ελεύθερη Ενημέρωση

«Τα κόκκινα φορέματα»: Tο πρωτότυπο καλλιτεχνικό πρότζεκτ που τιμά τις δολοφονημένες γυναίκες
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GOOGLE NEWS

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2020 Elenews.gr. Created by WhiteMaskMedia

To Top