Breaking news:
ΙΕΚ ΑΛΦΑ
ΕΛΕ Έρευνες

Έρευνα ΙΕΚ ΑΛΦΑ: Η Συμβολή των νέων στις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19

Ο COVID-19, που έκανε την εμφάνιση του στα τέλη του 2019, μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη μολύνοντας εκατομμύρια ανθρώπους, ανά τον κόσμο, πολλοί εκ των οποίων έχασαν τη μάχη με τον θανατηφόρο ιό. Το ΙΕΚ ΑΛΦΑ Αθήνας διεξήγαγε έρευνα αναφορικά με τη “Συμβολή των νέων στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19”, τα βασικά αποτέλεσμα της οποία θα σας παρουσιάζει, κάθε εβδομάδα, σε αποκλειστικότητα η ιστοσελίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ”.

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

 

Την έρευνα επέβλεψαν οι καθηγητές Νατάσα Γαλανού και Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος.

Η καθηγήτρια Νατάσα Γαλανού είναι πτυχιούχος Μαθηματικός Κατεύθυνσης Στατιστικής-Επιχειρησιακής Έρευνας, με Πιστοποιημένη εξειδίκευση σε:  Θέματα Εκπαίδευσης ενηλίκων ,σε θέματα Σ.Δ.Ε και σε θέματα εκπαίδευσης ατόμων τρίτης ηλικίας, Social Media, Συμβουλευτικής κι Επαγγελματικού προσανατολισμού. Είναι πρώην τομεάρχης ΕΛΣΤΑΤ, πρώην Καθηγήτρια στο Attico College, Εισηγητής στο Κέντρο Σεμιναρίων Αθηνών, Καθηγήτρια Στατιστικής- Επιχειρησιακής Έρευνας και Οικονομικών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ Αθήνας.

Ο καθηγητής Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος είναι επικοινωνιολόγος και συγγραφέας, πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ του ΟΠΑ. Είναι κάτοχος ΜΒΑ και πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων, πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην εξ αποστάσεως διαδικτυακή εκπαίδευση και πιστοποιημένος στα social media. Έχει εργαστεί ως ανώτερο και ανώτατο στέλεχος σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, διαφήμισης και στην εκπαίδευση ως καθηγητής, εισηγητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και σε πλήθος επιχειρήσεων. Σήμερα, διδάσκει στο Derby University και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και σε ενδοεπιχειρησιακά σεμινάρια. Είναι τομεάρχης στο τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας του ΙΕΚ ΑΛΦΑ.

 

Επίσης, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους σπουδαστές του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας Στελεχών Επιχειρήσεων του πρώτου εξαμήνου με σκοπό να προσδιοριστεί η άποψη του νεανικού κοινού όσον αφορά τη “συμβολή των νέων στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID 19”:

E. Παπαθανασίου, A.Ταγκαλίδη, A. Χαβιάρη, Ι. Λάμπου, Α. Κοκολάκης, Ι. Νικολόπουλος, Κ. Παπαδάκη,  Κ. Παπαμαστρογιάννης, Ε. Σακαρέλλος,  Μ. Δρίβα, L. Acosta Cavo, Π. Χόνδρι, Θ. Δαμιανίδης, Α. Γρηγοριάν, Γ. Κονταξάκη, Μ. Μιχαήλίδης, Α. Μάμαλη, Γ. Τσαντούλα, Ε. Θεοδώρου, Κ. Αθανασάκης, Χ. Μπουτσιφάκος, Ε. Τεκονάκη, Κ. Bulcari,  J. Panajoti, Π. Καλογήρος, Ν. Λουάνι, Μ. Μιχάλη., Ι. Μουσάκου, Κ. Σιτζάνης, Χ. Φωτεινή, Γ. Χατζηαθανασιάδου, Γ. Καραμάνης, Ρ. Ιμπραχίμι,  Ε. Ζερβοπούλου, Α.Gjoka, Χ. Βασιλείου, Σ.Επταήμερος, Β. Καραμπάτσου, Κ. Καρανίκα, Ν. Ντόιτσεβ, Μ. Πάνζου, Χ. Σαχίνι, Ε. Στεφανίδου, Σ. Στινάκη, Κ. Τεμπέλη, Α. Χάνι, Σ. Θανάση, Α. Τζιουβάρας,  Β. Μπάσα, Δ. Τριανταφύλλου, Μ. Μαϊδάνος, Γ. Ζίβκοβιτς

 

ΙΕΚ ΑΛΦΑ

 

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η διαδικασία διεξήχθη ηλεκτρονικά, με την αξιοποίηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, το διάστημα μεταξύ 28 Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου. Συμμετείχαν 652 άτομα, ηλικίας 18- 24 ετών, γυναίκες σε ποσοστό 62,1% και άνδρες σε ποσοστό 37,6%.

 

Έρευνα ΙΕΚ ΑΛΦΑΈρευνα ΙΕΚ ΑΛΦΑ

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

 

Ερ. Κατά τη γνώμη σας ποια από τις παρακάτω φράσεις αντιπροσωπεύει πιο πολύ την πραγματικότητα για τον COVID-19;

Απ: Όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα της έρευνας, σχεδόν 1 στους 2 (46,6%) θεωρεί ότι ο COVID 19 είναι μια απλή επιδημία ενώ το 18,1% υποστηρίζει ότι πρόκειται για οικονομικό πόλεμο. Επιπλέον, ποσοστό 9,8% θεωρεί πως έχουμε να κάνουμε με έναν βιολογικό πόλεμο και το 11,3% χαρακτηρίζει τον ιό ως “πολιτική κίνηση”. Ένας στους 10 ερωτηθέντες (10,9%) εκτιμά ότι πρόκειται για κάτι άλλο και ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 2,6% ισχυρίζεται ότι ο κορωνοϊός είναι μια δοκιμασία από μια ανώτερη δύναμη.

 

Έρευνα ΙΕΚ ΑΛΦΑ

Ερ. Έχετε, εσείς ή κάποιος από το κοντινό σας περιβάλλον νοσήσει, νοσηλευτεί ή αποβιώσει από COVID-19;

Απ: Οι απαντήσεις είναι σχεδόν μοιρασμένες όσον αφορά το αν οι ίδιοι ή κάποιο κοντινό τους πρόσωπο έχει νοσήσει, νοσηλευτεί ή αποβιώσει από κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, το 52,6% δηλώνει πως δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο και το 45,1% αναφέρει πως έχει ασθενήσει ή νοσηλευθεί ή κάποιος από το κοντινό τους περιβάλλον.

 

Έρευνα ΙΕΚ ΑΛΦΑ

 

Ερ. Τι θα σας ωθούσε να κάνετε τεστ για τον κορονοϊό;

Απ: Σχετικά με τους λόγους που κάποιος θα έκανε τεστ για τον κορωνοϊό, το μεγαλύτερο ποσοστό (60,4%) απαντά ότι θα υποβαλλόταν σε εξέταση εφόσον είχε συμπτώματα, το 54,9% αν είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και το 47,5% εφόσον το απαιτούσε ο εργοδότης του. Μόλις το 15,3% απάντησε ότι θα έκανε τεστ covid για προληπτικούς λόγους και το 20,9% σε περίπτωση που είχε επιστρέψει από ταξίδι στο εξωτερικό. Ακόμα, το 8,3% παραδέχεται ότι θα έδινε δείγμα με αντάλλαγμα χρηματική αμοιβή και το 6,6% για να αποφύγει την επιβολή προστίμου. Τέλος, το 16,3% και το 5,1% θα έκαναν τεστ covid εφόσον έπρεπε να νοσηλευτούν ή να συνοδεύσουν κάποιον σε νοσοκομείο, αντίστοιχα.

 

Έρευνα ΙΕΚ ΑΛΦΑ

 

Ερ. Που νομίζετε πως οφείλεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων;

Απ: Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (50,5%), στην έλλειψη ατομικής ευθύνης (48,2%) και στο άνοιγμα του Τουρισμού (39,7%). Το 30,5% θεωρεί ότι για την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας ευθύνεται η έλλειψη ενίσχυσης του ΕΣΥ και η έλλειψη μέτρων προστασίας. Το 28,40% επιρρίπτει ευθύνες, και συγκεκριμένα έλλειψη υπευθυνότητας, στην κυβέρνηση, το 21% αναφέρει ότι οφείλεται στους χώρους διασκέδασης και το 20,7% στον συνωστισμό λόγω των συνθηκών ζωής, το 14% στην λειτουργία των εκκλησιών, το 7,2% στις κοινωνικές εκδηλώσεις και το 6,1% στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Επιπλέον, μικρότερα ποσοστά αποδίδουν (6%, 3,4% και 2,8%) την έξαρση της πανδημίας στον συνωστισμό σε εξωτερικούς χώρους, σε άλλους παράγοντες και στα σούπερ μάρκετ, αντίστοιχα.

 

Έρευνα ΙΕΚ ΑΛΦΑ

 

Ερ. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, παρατηρήθηκαν μεγάλες συναθροίσεις ατόμων σε εξωτερικούς χώρους και σε εκδηλώσεις παρά τα περιοριστικά μέτρα. Ποιο από τα παρακάτω νομίζετε ότι τους ώθησε σε αυτές τις κινήσεις;

Απ: Αναφορικά με τις συναθροίσεις πολιτών, κόντρα στις συστάσεις της κυβέρνησης, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, το 31,9% εξέφρασε την άποψη ότι έγιναν εξαιτίας ης άγνοιας κινδύνου, το 20,7% το απέδωσε σε αντίδραση απέναντι στα περιοριστικά μέτρα, το 18,4% στην δυσπιστίας μερίδας κόσμου απέναντι στην ύπαρξη του ιού. Ενδιαφέρον είναι ότι το 17,6% υποστήριξε ότι οι συναθροίσεις προέρχονται από την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση. Επίσης, ποσοστό 8% υποστήριξε ότι έγιναν συναθροίσεις ελλείψει εναλλακτικών τρόπων ψυχαγωγίας.

Έρευνα ΙΕΚ ΑΛΦΑ

 

Ερ. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι θετικές επιπτώσεις του COVID-19 στη ζωή σας;

Απ: Στο ερώτημα αν η πανδημία του COVID 19 έχει θετικές επιπτώσεις, το 44,8% απαντά πως περιορίστηκε η ρύπανση του περιβάλλοντος, το 38,7% ότι έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο και το 33,9% ότι περνά περισσότερο χρόνο με την οικογένεια του. Επιπλέον, 1 στους 4 (25,6%) χαρακτήρισε θετική την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Επιπροσθέτως, ποσοστό 18% βλέπει ως θετικό την επαναφορά αξιών που είχαν εκλείψει ενώ το 16,7% ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα θετικό στην κατάσταση που βιώνουμε.

 

Έρευνα ΙΕΚ ΑΛΦΑ

 

Ερ. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι αρνητικές επιπτώσεις του COVID-19;

Απ: Στις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκαταλέγονται, σύμφωνα με όσα απάντησαν οι συμμετέχοντες, η εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων (62%), η απώλεια της εργασίας (56,3%), η οικονομική ύφεση (44%), η απώλεια ανθρώπινων ζωών (42,5%), απώλεια εισοδήματος (41,4%) και η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας (40,5%). Ένας στους 4 (25%) περιγράφει ως αρνητική επίπτωση την έλλειψη επικοινωνίας και ένας στου 10 (10,3%) την αύξηση του φόρτου εργασίας. Ποσοστό 22,9% απαντά ότι η αλλαγή (προφανώς προς το χειρότερο) στις εργασιακές συνθήκες ανήκει στα αρνητικά της πανδημίας που βιώνουμε.

 

Έρευνα ΙΕΚ ΑΛΦΑ

 

 

Μείνετε συντονισμένοι κάθε Παρασκευή για τις υπόλοιπες ερωτήσεις της έρευνας και τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες καθώς και τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτές.

 

 

Γαλανού Νατάσα

Η καθηγήτρια Νατάσα Γαλανού είναι πτυχιούχος Μαθηματικός Κατεύθυνσης Στατιστικής-Επιχειρησιακής Έρευνας, με Πιστοποιημένη εξειδίκευση σε:  Θέματα Εκπαίδευσης ενηλίκων ,σε θέματα Σ.Δ.Ε και σε θέματα εκπαίδευσης ατόμων τρίτης ηλικίας, Social Media, Συμβουλευτικής κι Επαγγελματικού προσανατολισμού. Είναι πρώην τομεάρχης ΕΛΣΤΑΤ, πρώην Καθηγήτρια στο Attico College, Εισηγητής στο Κέντρο Σεμιναρίων Αθηνών, Καθηγήτρια Στατιστικής- Επιχειρησιακής Έρευνας και Οικονομικών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ Αθήνας.

Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος

Ο καθηγητής Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος είναι επικοινωνιολόγος και συγγραφέας, πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ του ΟΠΑ. Είναι κάτοχος ΜΒΑ και πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων, πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην εξ αποστάσεως διαδικτυακή εκπαίδευση και πιστοποιημένος στα social media. Έχει εργαστεί ως ανώτερο και ανώτατο στέλεχος σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, διαφήμισης και στην εκπαίδευση ως καθηγητής, εισηγητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και σε πλήθος επιχειρήσεων. Σήμερα, διδάσκει στο Derby University και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και σε ενδοεπιχειρησιακά σεμινάρια. Είναι τομεάρχης στο τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας του ΙΕΚ ΑΛΦΑ. έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους σπουδαστές του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας Στελεχών Επιχειρήσεων του πρώτου εξαμήνου με σκοπό να προσδιοριστεί η άποψη του νεανικού κοινού όσον αφορά τη “συμβολή των νέων στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID 19”.

 

Έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση με τις ΕΛΕ Έρευνες μόνο στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Έρευνα ΙΕΚ ΑΛΦΑ: Η Συμβολή των νέων στις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GOOGLE NEWS

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2020 Elenews.gr. Created by WhiteMaskMedia

To Top