Breaking news:
ΙΕΚ ΑΛΦΑ
ΕΛΕ Έρευνες

Έρευνα ΙΕΚ ΑΛΦΑ: Η Συμβολή των νέων στις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19

Ο COVID-19, που έκανε την εμφάνιση του στα τέλη του 2019, μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη μολύνοντας εκατομμύρια ανθρώπους, ανά τον κόσμο, πολλοί εκ των οποίων έχασαν τη μάχη με τον θανατηφόρο ιό. Το ΙΕΚ ΑΛΦΑ Αθήνας διεξήγαγε έρευνα αναφορικά με τη “Συμβολή των νέων στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19”, τα βασικά αποτέλεσμα της οποία θα σας παρουσιάζει, κάθε εβδομάδα, σε αποκλειστικότητα η ιστοσελίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ”.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Την έρευνα επέβλεψαν οι καθηγητές Νατάσα Γαλανού και Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος.

Η καθηγήτρια Νατάσα Γαλανού είναι πτυχιούχος Μαθηματικός Κατεύθυνσης Στατιστικής-Επιχειρησιακής Έρευνας, με Πιστοποιημένη εξειδίκευση σε:  Θέματα Εκπαίδευσης ενηλίκων ,σε θέματα Σ.Δ.Ε και σε θέματα εκπαίδευσης ατόμων τρίτης ηλικίας, Social Media, Συμβουλευτικής κι Επαγγελματικού προσανατολισμού. Είναι πρώην τομεάρχης ΕΛΣΤΑΤ, πρώην Καθηγήτρια στο Attico College, Εισηγητής στο Κέντρο Σεμιναρίων Αθηνών, Καθηγήτρια Στατιστικής- Επιχειρησιακής Έρευνας και Οικονομικών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ Αθήνας.

Ο καθηγητής Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος είναι επικοινωνιολόγος και συγγραφέας, πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ του ΟΠΑ. Είναι κάτοχος ΜΒΑ και πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων, πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην εξ αποστάσεως διαδικτυακή εκπαίδευση και πιστοποιημένος στα social media. Έχει εργαστεί ως ανώτερο και ανώτατο στέλεχος σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, διαφήμισης και στην εκπαίδευση ως καθηγητής, εισηγητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και σε πλήθος επιχειρήσεων. Σήμερα, διδάσκει στο Derby University και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και σε ενδοεπιχειρησιακά σεμινάρια. Είναι τομεάρχης στο τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας του ΙΕΚ ΑΛΦΑ.

Επίσης, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους σπουδαστές του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας Στελεχών Επιχειρήσεων του πρώτου εξαμήνου με σκοπό να προσδιοριστεί η άποψη του νεανικού κοινού όσον αφορά τη “συμβολή των νέων στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID 19”:

E. Παπαθανασίου, A.Ταγκαλίδη, A. Χαβιάρη, Ι. Λάμπου, Α. Κοκολάκης, Ι. Νικολόπουλος, Κ. Παπαδάκη,  Κ. Παπαμαστρογιάννης, Ε. Σακαρέλλος,  Μ. Δρίβα, L. Acosta Cavo, Π. Χόνδρι, Θ. Δαμιανίδης, Α. Γρηγοριάν, Γ. Κονταξάκη, Μ. Μιχαήλίδης, Α. Μάμαλη, Γ. Τσαντούλα, Ε. Θεοδώρου, Κ. Αθανασάκης, Χ. Μπουτσιφάκος, Ε. Τεκονάκη, Κ. Bulcari,  J. Panajoti, Π. Καλογήρος, Ν. Λουάνι, Μ. Μιχάλη., Ι. Μουσάκου, Κ. Σιτζάνης, Χ. Φωτεινή, Γ. Χατζηαθανασιάδου, Γ. Καραμάνης, Ρ. Ιμπραχίμι,  Ε. Ζερβοπούλου, Α.Gjoka, Χ. Βασιλείου, Σ.Επταήμερος, Β. Καραμπάτσου, Κ. Καρανίκα, Ν. Ντόιτσεβ, Μ. Πάνζου, Χ. Σαχίνι, Ε. Στεφανίδου, Σ. Στινάκη, Κ. Τεμπέλη, Α. Χάνι, Σ. Θανάση, Α. Τζιουβάρας,  Β. Μπάσα, Δ. Τριανταφύλλου, Μ. Μαϊδάνος, Γ. Ζίβκοβιτς

ΙΕΚ ΑΛΦΑ

 

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η διαδικασία διεξήχθη ηλεκτρονικά, με την αξιοποίηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, το διάστημα μεταξύ 28 Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου. Συμμετείχαν 652 άτομα, ηλικίας 18- 24 ετών, γυναίκες σε ποσοστό 62,1% και άνδρες σε ποσοστό 37,6%.

 

Έρευνα ΙΕΚ ΑΛΦΑΈρευνα ΙΕΚ ΑΛΦΑ

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Ερ. Πιστεύετε πως θα μπορούσατε να πάρετε κάποιο μέρος των χρημάτων που χάσατε πίσω;

Απ: Πεπεισμένος ότι δεν θα πάρει πίσω τα χρήματα που έχασε δηλώνει παραπάνω από 1 στους 2 συμμετέχοντες στην έρευνα (58,7%) σε αντίθεση με το 15,5% που είναι αισιόδοξο. Το 25,8% δεν έχει σαφή εικόνα για το αν θα πάρει κάποια χρήματα από αυτά που έχασε πίσω.

 

 

Ερ. Με ποιόν τρόπο θα μπορούσατε να καλύψετε τα έξοδά σας;

Απ: Το 43,9% θεωρεί ότι θα μπορούσε να καλύψει τα έξοδα του με εναλλακτικούς τρόπους εργασίας και το 26,4% με περισσότερες ώρες εργασίας. Ποσοστό 16,3% θα αναζητούσε διαφορετικές μεθόδους εύρεσης χρημάτων, το 5,4% θα κατέφευγε στον δανεισμό, το 4,9% σε παράνομες δραστηριότητες και το 3,2% στην πώληση της ιδιοκτησίας του.

 

ΙΕΚ ΑΛΦΑ

 

Ερ. Πόση απώλεια εισοδήματος έχετε υποστεί μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19;

Απ: Το 45,7% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έχουν υποστεί απώλεια εισοδήματος 0%-25%, το 28,7% μεταξύ 25%-50%, το 16,6%  δήλωσαν η απώλεια του εισοδήματος του ανέρχεται από 50%- 75% και το 9% έχασαν το 75%-100% του εισοδήματος τους.

 

ΙΕΚ ΑΛΦΑ

 

Ερ. Πιστεύετε ότι θα αυξηθεί η ανεργία λόγω της πανδημίας;

Απ: Συντριπτικό είναι το ποσοστό 92,5% που εκτιμά ότι η ανεργία θα αυξηθεί λόγω της πανδημίας. Μόλις το 3,7% έχει αντίθετη άποψη ενώ το 3,8% απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

 

 

Ερ. Ποια θα είναι η πρώτη σας αντίδραση μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων τον Δεκέμβριο;

Απ: Το 43,3% θα συναντηθεί με τους φίλους και την οικογένεια του, το 15,3% θα πάει για χαλαρό ποτάκι, το 13% θα προτιμήσει μια απογευματινή έξοδο, το 9,4% θα πάει ταξίδι, το 8,6% θα κάνει κάτι άλλο, το 6,7% θα πάει για ψώνια ενώ η περιποίηση προσώπου και σώματος έρχεται χαμηλότερα στις επιλογές των ερωτηθέντων.

 

 

Ερ. Θα κάνετε το εμβόλιο όταν διατεθεί στο ευρύ κοινό;

Απ: Το 44,8% απαντά ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο ενώ το 32,8% θα το κάνει. Ποσοστό 22,4% δεν θέλει να απαντήσει.

 

ΙΕΚ ΑΛΦΑ

 

Ερ. Αν όχι, τότε γιατί;

Απ: Το 42% όσων δεν θα κάνουν το εμβόλιο εξηγούν ότι ο λόγος είναι οι ασαφείς παρενέργειες, το 19,5% αποδίδει την απόφαση του στο ότι δεν εμπιστεύεται την Επιστήμη και σε άλλους λόγους, αντίστοιχα, και το 13% χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Το 4% αναφέρει ως αιτιολογία τις πεποιθήσεις του και μικρότερο ποσοστό το κόστος.

 

ΙΕΚ ΑΛΦΑ

 

Ερ. Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει το εμβόλιο να είναι υποχρεωτικό;

Απ: Οι ευπαθείς ομάδες σε ποσοστό 40% είναι η επικρατέστερη απάντηση όσον αφορά στο ποιος πρέπει να κάνει το εμβόλιο υποχρεωτικά, ωστόσο, το 28,1% απαντά πως δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό για κανέναν. Το 10,6% λέει ότι το εμβόλιο πρέπει να είναι υποχρεωτικό όσους εργάζονται στον τομέα της Υγείας, το 9% μόνο αν είναι δωρεάν και το 8,4% όσους κάνουν επαγγέλματα που έρχονται σε επαφή με κόσμο.

 

ΙΕΚ ΑΛΦΑ

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Εν έτη 2020 με όλη την πρόσβαση στη γνώση υπάρχουν οι οπισθοδρομικοί συντηρητιστές οι οποίοι θέλουν να πιστεύουν σε έναν θεό τιμωρό από τον οποίο επιδοκιμάζονται. Από την άλλη, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων οι οποίοι φαίνεται να απλοποιούν την κατάσταση καθώς νομίζουν ότι επρόκειτο για μια απλή πανδημία.

Από το δείγμα της έρευνας, φαίνεται ότι ο αριθμός κρουσμάτων και νεκρών δε συγκλίνουν με τις επίσημες ανακοινώσεις καθώς μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων αποκρύπτει την πραγματικότητα για δικούς της λόγους.

Αναφορικά με τη κατάσταση, η οποία έχει επηρεάσει τόσο τη ψυχική υγεία όσο και την οικονομία, αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων βρήκαν θετικά στοιχεία. Πολλοί άνθρωποι βρήκαν χρόνο για τον εαυτό τους, πέρασαν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειες και τα δικά τους πρόσωπα, ενώ το ποσοστό που δήλωσε ότι δεν υπάρχουν θετικά είναι μικρότερο από το αναμενόμενο.

Στον αντίποδα, οι αρνητικές επιπτώσεις του εγκλεισμού και της επιβαρυμένης ψυχολογικής κατάστασης των ανθρώπων, αποτυπώνονται σε συναισθήματα όπως νευρικότητα, θυμός, πίεση, άγχος κτλ. Απόρροια αυτού είναι η αύξηση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας. Βεβαίως σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε τέτοιου είδους πράξεις, οι οποίες αρμόζουν σε στενόμυαλους και ‘λίγους’ ανθρώπους. Μάλλον η έξαρση μιας κρίσης δεν μας βγάζει τον κακό μας εαυτό αλλά αναδεικνύει την πραγματική μας ταυτότητα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το δεύτερο lockdown ήταν απαραίτητο περισσότερο λόγω δικής μας έλλειψης ευθύνης και αδυναμίας του συστήματος υγείας, παρά ως το πιο άμεσο μέτρο. Ωστόσο, αναδεικνύεται ένας προβληματισμός ως προς το ποσοστό των ανθρώπων οι οποίοι αφενός έδειξαν με την επιλογή τους ότι η επιβολή του δεύτερου lockdown ήταν απαραίτητο μέτρο, αφετέρου όμως επιλέγουν ως τρόπο επικοινωνίας την ομαδική άσκηση και τις συναντήσεις σε σπίτια και δε συμμορφώνονται στις επιβαλλόμενες επιταγές της κυβέρνησης, καθώς υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια προς το κυβερνών κόμμα. Το γεγονός αυτό αναλύεται στην επόμενη ερώτηση ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Παρατηρείται ότι το 1/3 των ερωτηθέντων κρίνουν ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν. Θα ήταν καλό βέβαια, ως έλλογα όντα, αφενός να συγκρίνουμε τα στατιστικά μας σε σχέση με αυτά του εξωτερικού και έτσι να κρίνουμε εάν έχει πράξει ορθώς η κυβέρνηση . Τέλος να αναλογιστούμε πως η κατάσταση δεν επιτρέπει πολιτικές αντιπαραθέσεις αλλά συλλογικότητα.

Σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, παρατηρείται ένας ‘’μεσαίωνας’’ της τάξεως των 2,6% ο οποίος απαρτίζεται από ημιμαθείς αρνητές υπονομεύει τη συλλογική προσπάθεια των υπολοίπων ως προς την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς φαίνεται να μην επηρεάζονται από τον κίνδυνο σε σχέση με την υγεία τους και των γύρω τους. Παρατηρείται επίσης αντίφαση ως προς το πόσο προσεκτικοί θεωρούν ότι είναι οι άνθρωποι με την έκρηξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Στην ερώτηση που αφορά την έξοδο από το σπίτι χωρίς την αποστολή sms, πολλοί είναι αυτοί που παρά τον κίνδυνο επιβολής προστίμου από τις αρχές, δεν ακολουθούν τους κανονισμούς και βρίσκονται αντίθετοι με τον νόμο. Ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό στηρίζει ότι η επιβολή προστίμου αποτελεί εκβιασμό από μέρους του κράτους, δηλαδή είναι ένα μέσο εκμετάλλευσης εσόδων, δε φαίνεται να συμμορφώνεται με τα μέτρα.  Μήπως λοιπόν δε θα έπρεπε να υπάρχουν αντιδράσεις επί των κυρώσεων, εφόσον οι ίδιοι δεν είμαστε υπεύθυνοι;

Ότι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, φτάνουμε στο να αναλύσουμε τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε βάσει των στατιστικών δεδομένων. Πολυσυζητημένο είναι το κλείσιμο των επισιτιστικών επιχειρήσεων καθώς φαίνεται να μην υπάρχει φως στο τούνελ για τον κλάδο αυτό. Μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι το κλείσιμο των εν λόγω επιχειρήσεων δεν αποτελεί λύση, εφόσον τηρούνταν τα μέτρα ασφαλείας. Θα μπορούσε να αποτελέσει ανάσα των επιχειρήσεων λοιπόν, το άνοιγμα της οικονομίας για 20 μέρες; Η συντριπτική πλειοψηφία απαντά με όχι. Αυτό γιατί η πρωτοφανής υγειονομική κρίση οδήγησε στο απόλυτο πάγωμα των δραστηριοτήτων προκαλώντας ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές και  απώλειες για το σύνολο των επιχειρήσεων, του εργατικού δυναμικού και των ιδιωτών. Παρά τη σειρά δημοσιονομικών μέτρων και πακέτων στήριξης της οικονομίας και των εισοδημάτων που έχουν ήδη ληφθεί και εξαγγελθεί  για την αντιστάθμιση των τεράστιων αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων αισθάνεται απαισιόδοξη απέναντι στην προοπτική επιστροφής μέρους των χρημάτων που έχασε στα πλαίσια της πανδημίας και μόλις ένα μικρό ποσοστό να αισθάνεται σιγουριά για την αναπλήρωση της οικονομικής αιμορραγίας που υπέστη. Συνεπώς, η ανεπάρκεια ρευστότητας δημιούργησε σημαντικές αλλαγές στον προϋπολογισμό τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων, παρόλες τις αποζημιώσεις και τα επιδόματα  που χορηγήθηκαν από το κράτος. Εάν όμως όλες οι υποχρεώσεις ήταν καλυμμένες που θα ξόδευαν οι μετέχοντες της έρευνας το επίδομα του κράτους ; Φαίνεται το μεγαλύτερο ποσοστό θα αποταμίευε το ποσό αυτό διότι λόγο των συνθηκών δεν γνωρίζουνε τι μέλλει γενέσθαι .

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, παρατηρείται μια αναξιοπιστία της τάξεως του 31%  προς την κυβέρνηση καθώς ακόμα ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 23,6% τη θεωρεί άκρως καταστροφική. Μεγάλα ποσοστά επίσης παρατηρούνται αναφορικά με τα ΜΜΕ, τα οποία φαίνεται να είναι άμεσοι υποστηρικτές της κυβέρνησης, καθώς χρηματοδοτούνται μέσω των μεγάλων ποσών που έχουν συλλεχθεί από τα πρόστιμα, χάνοντας έτσι την αντικειμενικότητά τους.

Αυτό δικαιολογεί το γεγονός ότι όταν οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν κατά πόσο θεωρούν ότι τα Μ.Μ.Ε είναι αντικειμενικά , το μεγαλύτερο ποσοστό εξέφρασε την αμφιβολία του καθώς το 55,2% απάντησε σχεδόν καθόλου και καθόλου, ενώ ένα μικρό ποσοστό αισθάνεται σίγουρο ως προς την αντικειμενικότητα των Μ.Μ.Ε . Με αφορμή αυτή τους την ανάγκη για μια αντικειμενική και έγκυρη πληροφόρηση καταφεύγουν στον συνδυασμό πηγών πληροφόρησης όπως στατιστικές από επιστημονικούς φορείς  οι οποίες δημοσιεύονται στο διαδίκτυο . Το τελευταίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ρουτίνας στο οποίο το άτομο δεν θα καταφύγει μόνο για την ενημέρωση αλλά και την προσωπική του ευχαρίστηση και ψυχαγωγία.

Υπάρχει όμως ψυχαγωγία εν μέσω πανδημίας ;Φαίνεται να έχει μειωθεί κατά μεγάλο ποσοστό η σεξουαλική ζωή των νέων ενώ κακές συνήθεις όπως ναρκωτικά , αλκοόλ , κακός τρόπος διατροφής σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή έχουν δημιουργήσει μια νωθρή συνάμα μίζερη ρουτίνα. Παρατηρείτε μια αύξηση όπως προαναφέρθηκε στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά διότι οι νέοι ψάχνουν διέξοδο από τα προβλήματα τους και την σκληρή τούτη πραγματικότητα. Μήπως θα αποτελεί κίνηση ματ η άμεση παραχώρηση εμβολίου στον κόσμο για να αποφευχθούν αρχικά ο ιός COVID-19 και κατά συνέπεια ό,τι έχει προκαλέσει στην ρουτίνα και την καθημερινότητα μας ; Τι θα απαντούσανε οι νέοι ;

Παρά όμως όλα τα παραπάνω υπάρχουν αμφιβολίες και αντιρρήσεις αναφορικά με το εμβόλιο…Εφόσον όμως υπάρχουν τόσοι αντιρρητές  περί εμβολίου θα έπρεπε να καθίσταται μήπως υποχρεωτικό σε ορισμένες περιπτώσεις ; Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων απαντά ότι θα έπρεπε να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες. Μη γνωρίζοντας όμως την αποτελεσματικότητα του εμβολίου , θεωρούμε μη ηθικά αποδεκτό τον πειραματισμό στις ευαίσθητες ευπαθής ομάδες.

Με το πέρας της έρευνας καταλήξαμε πως ένας κυκεώνας διαφορετικών συναισθημάτων δημιουργεί μια είδους φόρτιση στους ανθρώπους. Παρατηρούμε επίσης κάποιες αντιθέσεις αναφορικά με τα στατιστικά δεδομένα καθώς πολλοί δείχνουν να φάσκουν και να αντιφάσκουν στις ίδιες τους τις απαντήσεις. Αυτό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί βεβαίως από τα προηγούμενα καθώς το νεαρό της ηλικίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η καθημερινότητα μας βάλλει με αρνητισμό δημιουργεί ένα χαοτικό τρόπο σκέψης .

 

Γαλανού Νατάσα

Η καθηγήτρια Νατάσα Γαλανού είναι πτυχιούχος Μαθηματικός Κατεύθυνσης Στατιστικής-Επιχειρησιακής Έρευνας, με Πιστοποιημένη εξειδίκευση σε:  Θέματα Εκπαίδευσης ενηλίκων ,σε θέματα Σ.Δ.Ε και σε θέματα εκπαίδευσης ατόμων τρίτης ηλικίας, Social Media, Συμβουλευτικής κι Επαγγελματικού προσανατολισμού. Είναι πρώην τομεάρχης ΕΛΣΤΑΤ, πρώην Καθηγήτρια στο Attico College, Εισηγητής στο Κέντρο Σεμιναρίων Αθηνών, Καθηγήτρια Στατιστικής- Επιχειρησιακής Έρευνας και Οικονομικών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ Αθήνας.

Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος

Ο καθηγητής Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος είναι επικοινωνιολόγος και συγγραφέας, πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ του ΟΠΑ. Είναι κάτοχος ΜΒΑ και πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων, πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην εξ αποστάσεως διαδικτυακή εκπαίδευση και πιστοποιημένος στα social media. Έχει εργαστεί ως ανώτερο και ανώτατο στέλεχος σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, διαφήμισης και στην εκπαίδευση ως καθηγητής, εισηγητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και σε πλήθος επιχειρήσεων. Σήμερα, διδάσκει στο Derby University και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και σε ενδοεπιχειρησιακά σεμινάρια. Είναι τομεάρχης στο τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας του ΙΕΚ ΑΛΦΑ. έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους σπουδαστές του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας Στελεχών Επιχειρήσεων του πρώτου εξαμήνου με σκοπό να προσδιοριστεί η άποψη του νεανικού κοινού όσον αφορά τη “συμβολή των νέων στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID 19”.

 

Έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση με τις ΕΛΕ Έρευνες μόνο στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Έρευνα ΙΕΚ ΑΛΦΑ: Η Συμβολή των νέων στις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GOOGLE NEWS

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2020 Elenews.gr. Created by WhiteMaskMedia

To Top