Breaking news:
ΙΕΚ ΑΛΦΑ
ΕΛΕ Έρευνες

Έρευνα ΙΕΚ ΑΛΦΑ: Η Συμβολή των νέων στις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19

Ο COVID-19, που έκανε την εμφάνιση του στα τέλη του 2019, μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη μολύνοντας εκατομμύρια ανθρώπους, ανά τον κόσμο, πολλοί εκ των οποίων έχασαν τη μάχη με τον θανατηφόρο ιό. Το ΙΕΚ ΑΛΦΑ Αθήνας διεξήγαγε έρευνα αναφορικά με τη “Συμβολή των νέων στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19”, τα βασικά αποτέλεσμα της οποία θα σας παρουσιάζει, κάθε εβδομάδα, σε αποκλειστικότητα η ιστοσελίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ”.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Την έρευνα επέβλεψαν οι καθηγητές Νατάσα Γαλανού και Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος.

Η καθηγήτρια Νατάσα Γαλανού είναι πτυχιούχος Μαθηματικός Κατεύθυνσης Στατιστικής-Επιχειρησιακής Έρευνας, με Πιστοποιημένη εξειδίκευση σε:  Θέματα Εκπαίδευσης ενηλίκων ,σε θέματα Σ.Δ.Ε και σε θέματα εκπαίδευσης ατόμων τρίτης ηλικίας, Social Media, Συμβουλευτικής κι Επαγγελματικού προσανατολισμού. Είναι πρώην τομεάρχης ΕΛΣΤΑΤ, πρώην Καθηγήτρια στο Attico College, Εισηγητής στο Κέντρο Σεμιναρίων Αθηνών, Καθηγήτρια Στατιστικής- Επιχειρησιακής Έρευνας και Οικονομικών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ Αθήνας.

Ο καθηγητής Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος είναι επικοινωνιολόγος και συγγραφέας, πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ του ΟΠΑ. Είναι κάτοχος ΜΒΑ και πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων, πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην εξ αποστάσεως διαδικτυακή εκπαίδευση και πιστοποιημένος στα social media. Έχει εργαστεί ως ανώτερο και ανώτατο στέλεχος σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, διαφήμισης και στην εκπαίδευση ως καθηγητής, εισηγητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και σε πλήθος επιχειρήσεων. Σήμερα, διδάσκει στο Derby University και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και σε ενδοεπιχειρησιακά σεμινάρια. Είναι τομεάρχης στο τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας του ΙΕΚ ΑΛΦΑ.

Επίσης, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους σπουδαστές του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας Στελεχών Επιχειρήσεων του πρώτου εξαμήνου με σκοπό να προσδιοριστεί η άποψη του νεανικού κοινού όσον αφορά τη “συμβολή των νέων στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID 19”:

E. Παπαθανασίου, A.Ταγκαλίδη, A. Χαβιάρη, Ι. Λάμπου, Α. Κοκολάκης, Ι. Νικολόπουλος, Κ. Παπαδάκη,  Κ. Παπαμαστρογιάννης, Ε. Σακαρέλλος,  Μ. Δρίβα, L. Acosta Cavo, Π. Χόνδρι, Θ. Δαμιανίδης, Α. Γρηγοριάν, Γ. Κονταξάκη, Μ. Μιχαήλίδης, Α. Μάμαλη, Γ. Τσαντούλα, Ε. Θεοδώρου, Κ. Αθανασάκης, Χ. Μπουτσιφάκος, Ε. Τεκονάκη, Κ. Bulcari,  J. Panajoti, Π. Καλογήρος, Ν. Λουάνι, Μ. Μιχάλη., Ι. Μουσάκου, Κ. Σιτζάνης, Χ. Φωτεινή, Γ. Χατζηαθανασιάδου, Γ. Καραμάνης, Ρ. Ιμπραχίμι,  Ε. Ζερβοπούλου, Α.Gjoka, Χ. Βασιλείου, Σ.Επταήμερος, Β. Καραμπάτσου, Κ. Καρανίκα, Ν. Ντόιτσεβ, Μ. Πάνζου, Χ. Σαχίνι, Ε. Στεφανίδου, Σ. Στινάκη, Κ. Τεμπέλη, Α. Χάνι, Σ. Θανάση, Α. Τζιουβάρας,  Β. Μπάσα, Δ. Τριανταφύλλου, Μ. Μαϊδάνος, Γ. Ζίβκοβιτς

ΙΕΚ ΑΛΦΑ

 

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η διαδικασία διεξήχθη ηλεκτρονικά, με την αξιοποίηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, το διάστημα μεταξύ 28 Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου. Συμμετείχαν 652 άτομα, ηλικίας 18- 24 ετών, γυναίκες σε ποσοστό 62,1% και άνδρες σε ποσοστό 37,6%.

 

Έρευνα ΙΕΚ ΑΛΦΑΈρευνα ΙΕΚ ΑΛΦΑ

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Ερ. Τι είδους μη απαραίτητες αγορές κάνατε στην καραντίνα;

Απ: Ως μη απαραίτητες αγορές στις οποίες προχώρησε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, το 26,2% απάντησε ρούχα, το 10,7% ηλεκτρονικά, το 8,9% καλλυντικά, το  4,9% βιβλία, το 3,4% στολίδια και διακοσμητικά, το 2,9% είδη επιμόρφωσης, το 1,5% έπιπλα και το 1,2% λουλούδια. Το μεγαλύτερο ποσοστό (40,2%) απάντησε κάτι άλλο.

ΙΕΚ ΑΛΦΑ

Ερ. Με ποιους τρόπους έχει επηρεάσει ο COVID-19 την καθημερινότητα των νέων;

Απ: Σχεδόν 8 στους 10 (79,1%) είπε πως αύξησε τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, το 75,2% απάντησε πως αυξήθηκαν οι ώρες της καθιστικής ζωής, το 27% και το 22,7%, αντίστοιχα, πως έκανε μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών και το 19,3% πως άρχισε την ενασχόληση με κάποιο χόμπι. Το 18,4% υποστήριξε ότι είχε περισσότερο χρόνο για άθληση, το 11,3% πως άρχισε να τηρεί τους κανόνες και τα μέτρα ασφαλείας, το 10,9% πως είχε καλύτερη σεξουαλική ζωή, το 5,8% ότι βελτίωσε τις διατροφικές του συνήθειες και το 6,4% απάντησε ότι ο COVID-19 επηρέασε με άλλους τρόπους την καθημερινότητα τους.

ΙΕΚ ΑΛΦΑ

Ερ. Ποιο αρνητικό συναίσθημα βιώνεται συχνότερα;

Απ: Εκνευρισμό βιώνει 1 στους 2 ερωτηθέντες (54,3%), το 13,7% κάποιο άλλο αρνητικό συναίσθημα, το 10,4% φόβο, το 9% ευαισθησία, το 8,3% αναισθησία ενώ για το 4,3% έχει μειωθεί η ενσυναίσθηση του.

Ερ. Τι αναμνήσεις θα σας μείνουν από αυτή την περίοδο μετά από αρκετά χρόνια;

Απ: Το αίσθημα απομόνωσης θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη των ερωτηθέντων σε ποσοστό 27%, οι κοινωνικές αποστάσεις για το 21,9%, η ασφυξία από τη χρήση μάσκας για το 16,6% και κάποια άλλη ανάμνηση για το 10%. Το 9,8% θα θυμάται για χρόνια την οικονομική εξάντληση, το 7,7% τον χρόνο που είχε για ξεκούραση και το 7,1% τον πολύτιμο χρόνο που πέρασε με την οικογένεια του.

Ερ. Ποια λέξη εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία έχει στιγματίσει την κοινωνική αλληλεπίδραση;

Απ: Η ανασφάλεια εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία έχει στιγματίσει την κοινωνική αλληλεπίδραση σύμφωνα με το 42,6%. Ποσοστό 19,6 % αναφέρει τη δυσπιστία, το 9% κάποια άλλη λέξη, το 8,1% την έλλειψη αντίδρασης και το 6,1% την κακεντρέχεια. Το 4% επιλέγει τη λέξη προγραμματισμός- αυτοματισμός, το 3,8% την επίκριση, το 3,7% την αλληλοβοήθεια και το 2,9% τη σύσφιξη σχέσεων.

Ερ. Θεωρείτε πως ζούμε σε μία μεταβατική περίοδο;

Απ: Την αίσθηση ότι ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο επειδή είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία έχει το 55,8% καθώς και το 31,6% επειδή έπονται τα χειρότερα. Το 6,9% δεν θεωρεί ότι ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο και το 5,7% επιλέγει κάτι άλλο.

Ερ. Τι σε φοβίζει περισσότερο σε σχέση με τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις που επιφέρει;

Απ: Ο θάνατος των ιδίων ή κάποιου συγγενικού τους προσώπου είναι ο κυρίαρχος φόβος των ερωτηθέντων σε ποσοστό 45,7%. Ακολουθεί η αβεβαιότητα για το 21,6%, η ανεργία για το 11,2%, η παραπληροφόρηση για το 10,3% ενώ το 3,2% απαντά κάτι άλλο. Τίποτα δεν φοβίζει το 1,7%.

ΙΕΚ ΑΛΦΑ

Ερ. Με ποιους τρόπους έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τα σχέδια σας για το μέλλον;

Απ: Η αβεβαιότητα για το μέλλον απαντά το 33,6% στο πως έχουν επηρεαστεί τα σχέδια του για το μέλλον από την οικονομική κρίση ενώ το 21% αναφέρει την έλλειψη χρημάτων. Το 16,7% σχολιάζει πως έχουν αλλάξει τα σχέδια του, το 10,6% πως υπάρχει ανεπάρκεια κινήσεων και το 8,4% ότι δεν έχουν επηρεαστεί τα σχέδια του.

ΙΕΚ ΑΛΦΑ

Ερ. Λόγω της δεύτερης καραντίνας αντιμετωπίζετε μεγαλύτερα προβλήματα από ότι στην πρώτη;

Απ: Λόγω της εκτεταμένης διάρκειας της πανδημίας, το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων βιώνει τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η δεύτερη καραντίνα ως αυξημένης δυσκολίας. Συγκεκριμένα το 48,2% απάντησε ότι αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα από την πρώτη καραντίνα, ενώ το 44,8% δεν διαβλέπει διόγκωση των προβλημάτων. Ποσοστό 7,1% δεν πήρε θέση απέναντι στο ζήτημα.

 

 

Μείνετε συντονισμένοι κάθε Παρασκευή για τις υπόλοιπες ερωτήσεις της έρευνας και τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες καθώς και τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτές.

 

 

Γαλανού Νατάσα

Η καθηγήτρια Νατάσα Γαλανού είναι πτυχιούχος Μαθηματικός Κατεύθυνσης Στατιστικής-Επιχειρησιακής Έρευνας, με Πιστοποιημένη εξειδίκευση σε:  Θέματα Εκπαίδευσης ενηλίκων ,σε θέματα Σ.Δ.Ε και σε θέματα εκπαίδευσης ατόμων τρίτης ηλικίας, Social Media, Συμβουλευτικής κι Επαγγελματικού προσανατολισμού. Είναι πρώην τομεάρχης ΕΛΣΤΑΤ, πρώην Καθηγήτρια στο Attico College, Εισηγητής στο Κέντρο Σεμιναρίων Αθηνών, Καθηγήτρια Στατιστικής- Επιχειρησιακής Έρευνας και Οικονομικών στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ Αθήνας.

Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος

Ο καθηγητής Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος είναι επικοινωνιολόγος και συγγραφέας, πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ του ΟΠΑ. Είναι κάτοχος ΜΒΑ και πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων, πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην εξ αποστάσεως διαδικτυακή εκπαίδευση και πιστοποιημένος στα social media. Έχει εργαστεί ως ανώτερο και ανώτατο στέλεχος σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, διαφήμισης και στην εκπαίδευση ως καθηγητής, εισηγητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και σε πλήθος επιχειρήσεων. Σήμερα, διδάσκει στο Derby University και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και σε ενδοεπιχειρησιακά σεμινάρια. Είναι τομεάρχης στο τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας του ΙΕΚ ΑΛΦΑ. έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους σπουδαστές του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας Στελεχών Επιχειρήσεων του πρώτου εξαμήνου με σκοπό να προσδιοριστεί η άποψη του νεανικού κοινού όσον αφορά τη “συμβολή των νέων στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID 19”.

 

Έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση με τις ΕΛΕ Έρευνες μόνο στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Έρευνα ΙΕΚ ΑΛΦΑ: Η Συμβολή των νέων στις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GOOGLE NEWS

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2020 Elenews.gr. Created by WhiteMaskMedia

To Top