Βία και βιασμοί στα Ανήλικα Κορίτσια
Δρ. Χαρά Νομικού

Βία και βιασμοί στα Ανήλικα Κορίτσια

Η βία επηρεάζει τους έφηβους αγόρια και κορίτσια. Μπορεί να υποστούν βία σε σπίτια, σε σχολεία, στους δρόμους, στα club. H βία που δέχονται μπορεί να είναι λεκτική, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση. Τα ανήλικα κορίτσια κυρίως μπορεί να δεχτούν επιθέσεις από συμμορίες, από φίλους, ή ερωτικούς συντρόφους ή να υποστούν σεξουαλική εκμετάλλευση από μέλη της οικογένειας, από γνωστούς, ή και αγνώστους.

 

ΑΝΗΛΙΚΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΑ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΙΑΣΜΟ

 

«Η Ε. είναι 16 ετών, δέχτηκε επίθεση έξω από το σπίτι της πριν προλάβει να βάλει το κλειδί στην πόρτα της πολυκατοικίας που έμενε. Ήταν 3:30 τα ξημερώματα το ταξί την άφησε και έφυγε. Ένα αυτοκίνητο την είχε ακολουθήσει από το club στο σπίτι της. Τρείς άντρες κατέβηκαν και την έσυραν με τη βία στο αυτοκίνητο τους.  Η Ε αντιστάθηκε αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Φώναξε αλλά Κανείς δεν την άκουσε για να τη βοηθήσει. Το αυτοκίνητο έφυγε από την περιοχή με ιλιγγιώδη ταχύτητα και  κατευθύνθηκε σε απόμακρη περιοχή. Την βίασαν και την άφησαν. Οι γονείς της μου ανέφεραν ότι παρ΄ότι έχει περάσει αρκετός καιρός από το περιστατικό η Ε. παρουσιάζει φόβους, διαταραχή στον ύπνο, στη λήψη τροφής και στη συγκέντρωση. Δεν βγαίνει από το σπίτι και αρνείται να μιλήσει η να ζητήσει βοήθεια για όσα υπέστη».

 

Βία και βιασμοί στα Ανήλικα Κορίτσια

 

Από οποιαδήποτε άλλη ομάδα οι έφηβοι αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για σεξουαλική επίθεση. Η βία που ασκείται κυρίως στα ραντεβού και στα party η οπουδήποτε αλλού, μπορεί να  περιλαμβάνει από σωματικές βλάβες και λεκτικές επιθέσεις, υποτιμητικά υπονοούμενα και απειλές μέχρι καταναγκαστική υποταγή και βιασμό.

Οι βιασμοί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αποκρύπτονται τόσο στους γονείς όσο και στον φιλικό περίγυρο, λόγω του κοινωνικού στίγματος, των μύθων που περιβάλλουν τους βιασμούς  και της αμφισβητούμενης «τιμωρίας» του ενόχου σε περίπτωση που καταγγελθεί. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι ο φόβος αντιποίνων και η πεποίθηση ότι μπορεί το ίδιο το άτομο  να  προκάλεσε τον βιασμό του.

 

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΒΙΑΣΜΟΥ

 

Οι Ψυχολογικές συνέπειες είναι τεράστιες κυρίως στην περίπτωση του βιασμού.

   Το 76% των θυμάτων βιασμού αναφέρουν συμπτώματα όπως: ευερεθιστότητα άγχος, διαταραχές ύπνου, δυσκολίες στη συγκέντρωση, Flashbacks, εφιάλτες, μούδιασμα, αποφυγή σκέψεων επίθεσης, ή πραγμάτων, μερών, προσώπων επίθεσης, διαταραχές στην λήψη της τροφής, χρήση αλκοόλ και ουσιών, προσπάθειες να σταματήσουν να σκέφτονται την επίθεση, προσπάθειες να σκεφτούν πως να διορθώσουν ότι έγινε, προσπάθειες να σκεφτούν πως θα μπορούσαν να είχαν ξεφύγει. Με λίγα λόγια Συμπτωματολογία της Μετατραυματικής Διαταραχής.

Ο Βιασμός είναι ένα Σοκ για τον άνθρωπο που τον βιώσε και επηρεάζει το σώμα, το συναίσθημα  και την σκέψη. Οι  απότομες αλλαγές στη διάθεση, θυμός, φόβος, άγχος, η έλλειψη εμπιστοσύνης, η/και κατάθλιψη, προβλήματα σχέσεων: σεξουαλικά προβλήματα, απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας, πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και γενικά το αίσθημα της απώλειας είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά που επιβεβαιώνουν ότι αυτό το άτομο πάσχει.

Τι Χρειάζεται: Αρχικά χρειάζεται Ιατρική και Ψυχολογική Βοήθεια το άτομο που υπέστη τέτοιου μεγάλου βαθμού κακοποίηση.

*Χρειάζεται οι γονείς να είναι ενημερωμένοι ώστε να μπορούν να δίνουν, μέσω των ειδικών την κατάλληλη βοήθεια όταν π.χ παρατηρούν σημάδια στο σώμα η αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού τους.

*Χρειάζονται Συμβουλευτικοί Σταθμοί με Ψυχολογικές υπηρεσίες σε κάθε Γυμνάσιο κ Λύκειο όπου τα ανήλικα κορίτσια/αγόρια  θα μπορούν να εμπιστευτούν και να αναφέρουν την εμπειρία τους

* Χρειάζονται Προγράμματα που δίνουν ενημέρωση τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας η βιασμών η/και σεξουαλικής παρενόχλησης

* Χρειάζεται διδασκαλία δεξιοτήτων: όπως η διαπραγμάτευση, η διαπροσωπική επικοινωνία, η διαχείριση θυμού καθώς και στρατηγικές αντιμετώπισης επίλυσης προβλημάτων για τα κορίτσια και τα αγόρια αλλά και για τους γονείς τους.

Έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση για την ψυχολογία μόνο στην Ελεύθερη Ενημέρωση

 

Δρ Χαρά Νομικού

Κλινικός Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας  του Παν/μιου Le Mirail II

Ερευνητικό Κέντρο Cerpp, Toulouse, France

Έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση για το People, μόνο στην Ελεύθερη Ενημέρωση

Βία και βιασμοί στα Ανήλικα Κορίτσια
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GOOGLE NEWS

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2020 Elenews.gr. Created by WhiteMaskMedia

To Top