Ψυχο-σωματικά: Ένας άλλος τρόπος Έκφρασης
Δρ. Χαρά Νομικού

Ψυχο-σωματικά: Ένας άλλος τρόπος Έκφρασης

Ο όρος ψυχοσωματικά αναφέρεται σε πραγματικά σωματικά συμπτώματα που προκύπτουν από τις σκέψεις και  επηρεάζονται από αυτές αλλά  και από τα συναισθήματα και όχι από μια συγκεκριμένη οργανική αιτία στο σώμα (όπως τραυματισμός ή λοίμωξη).

Η ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ

 

Είναι ήδη γνωστό ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες σχετίζονται άμεσα με την σωματική ασθένεια. Μια ψυχοσωματική ασθένεια προέρχεται ή επιδεινώνεται από το συναισθηματικό στρες και εκδηλώνεται στο σώμα ως σωματικός πόνος και άλλα συμπτώματα.

 

Ψυχο-σωματικά: Ένας άλλος τρόπος Έκφρασης

 

Η  αντίληψη ότι η ψυχική και συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου επηρεάζει την σωματική του υγεία ήταν γνωστή  από την εποχή του Ιπποκράτη. Στον 20ο αιώνα οι ανακαλύψεις των ψυχολόγων έδωσαν καινούργιο φως στον τρόπο με τον οποίο  συνδέονται το μυαλό δηλαδή ο τρόπος που σκεφτόμαστε και επεξεργαζόμαστε πληροφορίες και το σώμα παράγοντας υγεία ή αρρώστια.

Ο Freud εισήγαγε την ιδέα ότι οι ασυνείδητες σκέψεις μπορούν να μετατραπούν σε σωματικά  συμπτώματα.  Η ουσιαστική έρευνα για τις ψυχοσωματικές παθήσεις στην Ευρώπη ξεκινά από το 1920.

 

 

ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

 

Η ύπαρξη ψυχοσωματικών αντιδράσεων  δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο το σώμα εκφράζει  συναισθήματα είναι απόλυτα φυσιολογικός: κοκκινίζει κανείς όταν ντρέπεται, χτυπά δυνατά η καρδιά του όταν νιώθει μια δυνατή συγκίνηση, σφίγγεται το στομάχι του όταν φοβάται. Όταν όμως αυτές οι ψυχοσωματικές αντιδράσεις διαιωνίζονται ακόμα και όταν δεν υπάρχει το ερέθισμα που τις προκάλεσε αρχικά, τότε μιλάμε για μια μορφή παθολογικής προσαρμογής στις περιστάσεις.

Ο πόνος για παράδειγμα που είναι το πιο κοινό ιατρικό σύμπτωμα και το δεύτερο πιο κοινό ψυχολογικό σύμπτωμα κοστίζει πολύ ακριβά σε όλους. Εισβάλλει στην εργασία μας,  στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, στις σχέσεις και συσχετίζεται με τα συναισθήματα μας και τις συμπεριφορές μας.

Αν κάποιος πάθει  μια  κρίση στομάχου, σαν μια αντίδραση που του προκάλεσε το στρες, η ψυχοσωματική αυτή αντίδραση γίνεται ένα είδος γλώσσας  που εκφράζει αυτό για το οποίο το άτομο δεν μπορεί να πει με διαφορετικό τρόπο παρά μόνο με ένα σωματικό σύμπτωμα. Μετά σταδιακά το ψυχοσωματικό αυτό σύμπτωμα καθιερώνεται και εμφανίζεται ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάποιο στρες να το προκαλεί.

Τα μέρη του σώματος τα οποία πλήττονται περισσότερο είναι:

  • Αναπνευστικό: δυσκολίες στην αναπνοή, άσθμα
  • Καρδιαγγειακό: υπέρταση, ταχυκαρδία, αρρυθμίες
  • Γαστρεντερικό: έλκος δωδεκαδακτύλου, κολίτιδα,
  • Δερματοπάθειες: έκζεμα, αλλεργίες, νευροδερματίτιδα

 

 

 

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ

 

Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο από το Πανεπιστήμιο Cambridge το 2009 εστίασαν στις διαφορές φύλου και στην προγνωστική αξία των στρατηγικών αντιμετώπισης των προβλημάτων σε σχέση με τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Βρήκαν ότι οι άντρες προτιμούσαν στρατηγικές αντιμετώπισης προβλημάτων με προγραμματισμένες και ορθολογικές ενέργειες, θετική σκέψη, προσωπική ανάπτυξη και χιούμορ, ονειροπόληση και φαντασιώσεις. Ενώ οι γυναίκες προτιμούσαν λύσεις αντιμετώπισης με επίκεντρο το συναίσθημα, αυτοεκτίμηση, έκφραση συναισθημάτων, αναζήτηση κοινωνικής υποστήριξης και ευσεβείς πόθους, συναισθηματικότητα.

Η ανθρώπινη Υγεία, ψυχική και σωματική σχετίζεται με κάποιους παράγοντες τους οποίους  αναφέρει ο Siegel στα βιβλία του: όπως ειρήνη (που σημαίνει αποδοχή του εαυτού μας και του κόσμου), αγάπη, ελπίδα, άνοιγμα στη χαρά, υπευθυνότητα απέναντι στον εαυτό μας,  χαλάρωση, έκφραση των αυθεντικών συναισθημάτων μας (αυτό σημαίνει ότι έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε και να καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα μας) σχέσεις αρμονίας με τους άλλους. Και για να είναι ολοκληρωμένα όλα αυτά χρειάζεται επίσης και ένα σύστημα υγείας να τα συνοδεύει. Περισσότερο φιλικό, πιο ανθρώπινο και πιο ζεστό, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ουσιαστική φροντίδα για τον Άνθρωπο.

 

 

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ

 

Οι Έρευνες επιβεβαιώνουν μεταξύ άλλων ότι οι Ψυχολογικές θεραπείες –Γνωσιακή θεραπεία, Τεχνικές χαλάρωσης, Εικονική Πραγματικότητα μπορούν να μειώσουν  τις ψυχοσωματικές μας αντιδράσεις και τις επιπτώσεις τους. Οι μέθοδοι  Συμπεριφοριστικού ελέγχου σχετίζονται επίσης και με την διατήρηση υγιούς διατροφής και φυσικής άσκησης. Τεχνικές  Αντι-στρες, Γιόγκα, Διαλογισμός και  Αυτογνωσία. Επιπλέον η Αυτορρύθμιση βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, του ανεξήγητου πόνου και πονοκεφάλων ή άλλων «ψυχοσωματικών». Υπάρχουν Λύσεις ! Αρκεί να τις Αναζητήσετε.

 

Έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση για την ψυχολογία μόνο στην Ελεύθερη Ενημέρωση

Δρ Χαρά Νομικού

Κλινικός Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας  του Παν/μιου Jean Jaurès

Ερευνητικό Κέντρο Cerpp, Toulouse, France

European Certificate in Psychology EuroPsy

Member of the European Federation of Psychologist’s Associations (EFPA)

haranomikou1@gmail.com

www.haranomikou.gr

Έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση για το People, μόνο στην Ελεύθερη Ενημέρωση

Ψυχο-σωματικά: Ένας άλλος τρόπος Έκφρασης
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GOOGLE NEWS

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2020 Elenews.gr. Created by WhiteMaskMedia

To Top