Κοινωνική Πίεση και Αντίληψη
Δρ. Χαρά Νομικού

Κοινωνική Πίεση και Αντίληψη

Ο Solomon E. Asch ήταν ένας πρωτοπόρος της Κοινωνικής Ψυχολογίας. Γεννήθηκε στην Βαρσοβία το 1907 και πήγε στις ΗΠΑ το 1920. Ο Μέντορας του Max Wertheimer ήταν μια σημαντική επιρροή στην επιστημονική του πορεία, καθώς εξερευνούσε την Μορφολογική (Gestalt) θεωρία προσανατολισμένος στην αντίληψη, την συσχέτιση, την μάθηση και την σκέψη. Εργάστηκε 19 χρόνια με μια ομάδα ψυχολόγων συμπεριλαμβανομένου και του Γερμανού Ψυχολόγου Wolfgang Köhler στο Swarthmore College, Πενσυλβανία, ΗΠΑ.

TEST ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

Αυτό που κάνει τον Asch να ξεχωρίζει ακόμα και σήμερα είναι τα διάσημα πειράματα του σχετικά με την ευπείθεια. Εκεί κάνει ένα διαγωνισμό ανάμεσα στη φυσική και την κοινωνική πραγματικότητα. Υπό την καθοδήγηση του οι ερευνητές που διεξήγαγαν ένα από αυτά τα πειράματα ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να πάρουν μέρος σε ένα τέστ οπτικής αντίληψης. Τα άτομα που χρησιμοποίησε ήταν κατά πλειοψηφία φοιτητές, από τους οποίους ζητήθηκε να κρίνουν συγκεκριμένα οπτικά ερεθίσματα– τα οποία ήταν γραμμές διαφορετικών μεγεθών –αφού πρώτα είχαν ακούσει λανθασμένες εκτιμήσεις.

 

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης γιατί πείστηκαν τόσο εύκολα μετά την πειραματική διαδικασία και οι περισσότεροι απάντησαν ότι ενώ ήξεραν ότι η απάντηση της πλειοψηφίας ήταν λάθος την υιοθέτησαν για να μην γελοιοποιηθούν ή τους περάσουν για «περίεργους». Πολλοί λίγοι υποστήριξαν ότι οι απαντήσεις της πλειοψηφίας ήταν οι σωστές.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΕΙΘΟΥΣ

 

Τα πειράματα του Asch ήταν μια σειρά από μελέτες που καταδείκνυαν την δύναμη της πειθούς. Οι άνθρωποι πείθονται για δύο λόγους: γιατί θέλουν να μοιάζουν με τους περισσότερους και γιατί πιστεύουν ότι οι περισσότεροι έχουν καλύτερη πληροφόρηση. Ο Asch ήταν που ενέπνευσε τον Stanley Milgram όσον αφορά  στο πείραμα του «Υπακοή στην Εξουσία».

 

Κοινωνική Πίεση και Αντίληψη

 

Στον  Αμερικανό νομπελίστα οικονομολόγο καθηγητή Milton Friedman επίσης αποδίδεται η θεωρία του δόγματος του Σοκ ή θεραπείας Σοκ που βασίζεται στην ιδέα ότι μια οικονομική κρίση ή ένα γεγονός καταστροφής ή πολέμου είναι η ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε ένα κράτος. «Αν υιοθετήσετε τη προσέγγιση του σοκ, πρέπει να ενεργήσετε σύντομα, πολλαπλά και ακαριαία.» (Μίλτον Φρίντμαν επιστολή προς τον στρατηγό Πινοτσέτ 21/4/1975). Η μέθοδος του «σοκ» πρωτοεμφανίστηκε με τη μορφή του ηλεκτροσόκ για άτομα ψυχικά ασθενή, στη δεκαετία του 1950.

Ο Donald Ewen Cameron καθηγητής ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο McGill των ΗΠΑ στη συνέχεια, χρηματοδοτούμενος από τη CIA εφάρμοσε τα ηλεκτροσόκ για τις έρευνες του πάνω στην πλύση εγκεφάλου. Ήταν η εποχή του Ψυχρού πολέμου και η CIA ήθελε να βρει τρόπους να ελέγχει τη σκέψη των αντιπάλων της κομμουνιστών, που συλλάμβανε, μέσα στα πλαίσια των ανακριτικών μεθόδων.

Ο Friedman αν και ποτέ δεν το παραδέχτηκε επίσημα είδε στη μέθοδο του ηλεκτροσόκ και των βασανιστηρίων τον τρόπο που μπορούσε να εφαρμόσει την θεωρία του και το πρώτο πειραματικό εργαστήριο του άκουγε στο όνομα Χιλή. Αρκετοί πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στη Μεγάλη Βρετανία επί πρωθυπουργίας Margaret Thatcher με αφορμή τον πόλεμο στα νησιά  Φώκλαντ.

 

Έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση για την ψυχολογία μόνο στην Ελεύθερη Ενημέρωση

Δρ Χαρά Νομικού

Κλινικός Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας  του Παν/μιου Jean Jaurès

Ερευνητικό Κέντρο Cerpp, Toulouse, France

European Certificate in Psychology EuroPsy

Member of the European Federation of Psychologist’s Associations (EFPA)

haranomikou1@gmail.com

www.haranomikou.gr

Κοινωνική Πίεση και Αντίληψη
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GOOGLE NEWS

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2020 Elenews.gr. Created by WhiteMaskMedia

To Top