Breaking news:
Ψυχολογικές Επιπτώσεις της Μάσκας στα Μικρά Παιδιά
Δρ. Χαρά Νομικού

Δρ.Νομικού : Ψυχολογικές Επιπτώσεις της Μάσκας στα Μικρά Παιδιά

Με τα πρόσωπά μας μισό- καλυμμένα με την μάσκα, χάνουμε βασικές, μη λεκτικές πληροφορίες και άλλες πληροφορίες, καλύπτοντας το στόμα.

Είμαι χαρούμενος ή λυπημένος;

Πώς η χρήση μάσκας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των παιδιών να διαβάζουν συναισθήματα!

Η καθημερινότητα αλλάζει κάτω από το θρόισμα του Covid-19.Υπάρχει μια δημόσια συζήτηση και αφορά στις μάσκες που θα φορέσουν τα μικρά παιδιά στο σχολείο. Αρκετοί γονείς είναι “κατά” και αρκετοί είναι “υπέρ” για διαφορετικούς λόγους.

Ψυχολογικές Επιπτώσεις της Μάσκας στα Μικρά Παιδιά

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά θα σχηματίσουν υγιείς ερμηνείες του κόσμου εάν ένα από τα πιο εκφραστικά μέρη του σώματος, το πρόσωπο, καλύπτεται από μάσκα;

Σκεφτείτε μια σκηνή στο σπίτι. Η Κατερίνα , ένα παιδάκι 4 ετών, πάει μέχρι το φούρνο της κουζίνας και έχει την πρόθεση να τον αγγίξει κοιτώντας την μητέρα της. Βλέπει τότε ένα απαγορευτικό βλέμμα στο πρόσωπό της. Η Κατερίνα μάλλον δεν θα αγγίξει το φούρνο, επειδή κοίταξε στη μητέρα της για ενδείξεις σχετικά με το εάν επιτρέπεται να ακουμπήσει το φούρνο.

 

Διαβάζουμε τα συναισθήματα στο πρόσωπο

Η Kathleen M.Pike, καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Columbiaκαι συνεργάτιδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(WOH) στο άρθρο της «Why a MaskisNotJust a Mask», (Γιατί η Μάσκα δεν είναι απλώς μια Μάσκα) αναφέρεται στις ψυχολογικές επιπτώσεις της μάσκας στα μικρά παιδιά.

Στο άρθρο αυτό αναφέρει πρωταρχικά τον Αμερικανό ψυχολόγο PaulEkman, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια του Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος είναι πρωτοπόρος στη μελέτη των συναισθημάτων και της σχέσης τους με τις εκφράσεις του προσώπου σε όλους τους πολιτισμούς.

Χαρά, θυμός, φόβος, έκπληξη, θλίψη, περιφρόνηση, αηδία. Αυτά τα βασικά δομικά στοιχεία της συναισθηματικής εμπειρίας εκφράζονται στα πρόσωπά μας. ΟEkman στην έρευνά του δείχνει ότι μπορούμε να αναγνωρίσουμε σε μεγάλο βαθμό πώς αισθάνονται οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαβάζοντας απλά τα πρόσωπά τους.

Όλη η ανθρωπότητα εκφράζει αυτά τα επτά βασικά συναισθήματα με τρόπους που κατανοούμε. Εξαρτάται από την έκφραση του προσώπου για να γνωρίζουμε και να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον.
Υπάρχουν 42 μύες στο ανθρώπινο πρόσωπο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με αυτούς τους 42 μύες, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν μόνο τέσσερις αναγνωρίσιμες εκφράσεις του προσώπου.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που κυκλοφόρησε το 2014, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης μελέτησαν τους μύες του ανθρώπινου προσώπου σε σχέση με τον αριθμό των εκφράσεων που ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να εκφράσει με το πρόσωπο του συναισθήματα. Οι άνθρωποι κάνουν εκφράσεις για διάφορους λόγους, από την ευτυχία έως την αηδία.

 

Μπλοκάρουν οι μάσκες τα συναισθήματα;

Οι μάσκες μπλοκάρουν την έκφραση των συναισθημάτων πολύ περισσότερο από τα σταγονίδια COVID-19 υποστηρίζει η Kathleen M. Pike. Η μη λεκτική επικοινωνία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας μας για να κατανοήσουμε τους άλλους ανθρώπους και αυτό γίνεται μέσα από τις μικρο-εκφράσεις του προσώπου στις κοινωνικές μας ανταλλαγές.

Με τα πρόσωπά μας μισό- καλυμμένα με την μάσκα, χάνουμε βασικές, μη λεκτικές πληροφορίες και άλλες πληροφορίες, καλύπτοντας το στόμα. Αυτή είναι μια μερική απώλεια πληροφοριών.

Φορώντας μάσκες, αφαιρούμε πληροφορίες που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο για τα παιδιά να αναγνωρίσουν και να διαβάσουν τις συναισθηματικές μας εκφράσεις γιατί τείνουν να βλέπουν μεμονωμένα χαρακτηριστικά του προσώπου, αντί να αναγνωρίζουν το άτομο ως σύνολο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, κυρίως για τα για παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, συμπεριλαμβανομένου και του Συνδρόμου Asperger, τα οποία τείνουν να έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην ανάγνωση μη λεκτικών ενδείξεων. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Δρ. KangLee, μόνο όταν τα παιδιά είναι περίπου 14 ετών, φτάνουν τα επίπεδα των δεξιοτήτων ενηλίκων στην αναγνώριση προσώπων.

Φαίνεται ότι στο άμεσο μέλλον θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες. Και ελπίζουμε ότι αυτή η στρατηγική για τη δημόσια υγεία θα συμβάλει στη μείωση της μετάδοσης του COVID-19. Αλλά παράλληλα θα συμβάλλει και στη παρεμπόδιση σημαντικών μη λεκτικών εκφράσεων που είναι χρήσιμες για τη συναισθηματική μας σύνδεση.

 

Ο ρόλος των γονιών

1. Εξηγήστε στα μικρά παιδιά γιατί όταν βγαίνουμε για βόλτα φοράμε μάσκα αλλά και για πιο λόγο την φορούν και οι άλλοι άνθρωποι.

2.Βοηθήστε τα παιδιά να μπορέσουν να διαβάζουν τα συναισθήματα σας πίσω από την μάσκα!

3.Κάντε το σαν παιχνίδι μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού σας.

4. Χαμογελάστε και ρωτήστε το παιδί να σας πει το συναίσθημα, μετά βγάλτε την μάσκα και αποκαλύψτε π.χτ ο χαμόγελο.

5. Κάντε το για ίδιο για τον θυμό και την λύπη, την αηδία, την έκπληξη.

6. Τα μάτια και τα φρύδια μπορούν επίσης να δώσουν στο παιδί τα σήματα που χρειάζεται για να διαβάσει και να ερμηνεύσει τις εκφράσεις και τα συναισθήματα σας, με αυτό τον τρόπο τα βοηθάτε στην κοινωνικο-συναισθηματική τους ανάπτυξη.

7. Μιλήστε στο παιδί μέσα από την μάσκα για να διαπιστώσετε αν σας ακούει και καταλαβαίνει τι του λέτε, διαφορετικά αλλάξτε το τόνο και την ένταση της φωνής σας.

8. Το πώς θα χρησιμοποιήσει ένα μικρό παιδί την μάσκα εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.

 

Δρ Χαρά Νομικού
Κλινικός Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας του Παν/μιου JeanJaurès
Ερευνητικό Κέντρο Cerpp, Toulouse, France
European Certificate in Psychology EuroPsy
Member of the European Federation of Psychologist’s Associations (EFPA)

Website: www.haranomikou.gr

 

Περισσότερη ενημέρωση για την ψυχολογία στο elenews.gr .

Δρ.Νομικού : Ψυχολογικές Επιπτώσεις της Μάσκας στα Μικρά Παιδιά
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GOOGLE NEWS

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2020 Elenews.gr. Created by WhiteMaskMedia

To Top