Breaking news:
Όταν το Διαδίκτυο γίνεται Εθισμός στα Παιδιά & στους Έφηβους
Δρ. Χαρά Νομικού

Όταν το Διαδίκτυο γίνεται Εθισμός στα Παιδιά & στους Έφηβους

Το διαδίκτυο έχει αλλάξει τον τρόπο που ενημερωνόμαστε, επικοινωνούμε, διασκεδάζουμε και κάνουμε αγορές. Η χρήση της τεχνολογίας  χρειάζεται μέτρο. Πόσω μάλλον η χρήση του Διαδικτύου.

 

ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ

 

Το διαδίκτυο έχει αλλάξει τον τρόπο που ενημερωνόμαστε, επικοινωνούμε, διασκεδάζουμε και κάνουμε αγορές. 

Η χρήση της τεχνολογίας  χρειάζεται μέτρο. Πόσο μάλλον η χρήση του Διαδικτύου. Ο  Serge Tisseron  γνωστός γάλλος ψυχαναλυτής, ανέπτυξε το 2008 τον κανόνα «3-6-9-12», που σημαίνει: «όχι τηλεόραση πριν από τα τρία χρόνια, όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν από τα έξι, καθόλου internet πριν από τα εννέα χρόνια, και καθόλου κοινωνικά μέσα πριν από τα 12». 

Τα παιδιά λοιπόν  είναι προτιμότερο να παίρνουν συμβουλές και υποστήριξη παρά απαγορεύσεις αν δεν έχει ήδη γίνει πράξη ο κανόνας «3-6-9-12» και αν  παραδείγματος χάριν η TV ήταν η νταντά του παιδιού μας πριν από τα 3 του έτη . Το πώς χρησιμοποιεί μια οικογένεια τις οθόνες  παίζει  έναν  πολύ σημαντικό ρόλο.

Όταν το Διαδίκτυο γίνεται Εθισμός στα Παιδιά & στους Έφηβους

Οι έρευνες έχουν  δείξει ότι γονείς που επιβάλλουν κανόνες χωρίς να απαντούν στις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους (Affectionless control), έχουν περισσότερες πιθανότητες τα παιδιά τους να αναπτύξουν εξάρτηση τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και στη χρήση του διαδικτύου γενικότερα. Χρειάζεται οι γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους  την υγιή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Τα παιδιά και κυρίως  οι έφηβοι χρειάζεται να γνωρίζουν ότι μπορεί να πέσουν θύματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού (cyber bullying), ότι  μπορεί  να επηρεαστεί  η ικανότητα τους να αναπτύξουν διαπροσωπικές σχέσεις. Χρειάζεται επίσης να γνωρίζουν ότι η υπερβολική χρήση της κοινωνικής δικτύωσης  μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται να περάσουν με την οικογένεια τους, με τους φίλους τους, να ασχοληθούν με τα hobbies τους, μειώνει επίσης τον χρόνο που χρειάζονται για τα μαθήματα τους.

Ένα παιδί η ένας έφηβος που αφιερώνει πολλές ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να παρουσιάσει παχυσαρκία, μυοσκελετικά προβλήματα και οφθαλμικές  παθήσεις. 

 

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΕΚΘΕΣΗΣ

 

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που ωθούν ένα παιδί η έναν έφηβο  να αποσύρεται κάνοντας υπερβολική χρήση του μέσου; Ποιες είναι οι αιτίες της υπερβολικής χρήσης η της υπερέκθεσης ; 

Έχει αναφερθεί  μεταξύ άλλων η διάσπαση προσοχής, το καταθλιπτικό συναίσθημα, το σύνδρομο υπερκινητικότητας η κάποιο ψυχικό-προσωπικό υπόστρωμα που πιθανώς συμβάλλει στην υπερ- ενασχόληση με το διαδίκτυο. Επιπλέον, η χρήση των κοινωνικών μέσων έχει την ικανότητα να καλύπτει συγκεκριμένες ψυχολογικές ανάγκες που ίσως δεν καλύπτονται από την οικογένεια. ‘Ενας έφηβος μπορεί να προβάλλει  μια «ιδανική εικόνα εαυτού», χωρίς να έχει περιορισμούς και συνέπειες. Μπορεί να χρησιμοποιεί ανωνυμία, διαφορετικές ταυτότητες και να υποδυθεί διάφορους ρόλους. Αυτές οι θέσεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μόνο οι γονείς έχουν τον τρόπο εκείνο που θα προστατέψουν και θα οδηγήσουν   τα παιδιά και τους εφήβους σε ένα ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον. 

Ο εθισμός στο διαδίκτυο αναγνωρίζεται πλέον από την ψ-κοινότητα ως ξεχωριστή διαταραχή και χρήζει ειδικής θεραπείας. Ο εθισμός στα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης  προκαλεί τον εγκέφαλο να εργάζεται «υπερωρίες». Έχουν γίνει μελέτες για το facebook και Instagram όσον αφορά στις αλλοιώσεις που πραγματοποιούνται σε κάποια σημεία του εγκεφάλου. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: Τα κοινωνικά μέσα μπορούν να αλλάξουν τη χημεία του εγκεφάλου μας. Τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλό μας είναι πιο ενεργά όταν μιλάμε για τον εαυτό μας. Στην πραγματική ζωή, οι άνθρωποι μιλούν για τον εαυτό τους 30 έως 40 τοις εκατό του χρόνου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν να κάνουν με την επίδειξη της ζωής μας, έτσι όταν οι άνθρωποι μιλούν για τον εαυτό τους δίνουν περίπου ένα επιβλητικό 80 % του χρόνου τους. 

Όταν ένα άτομο δημοσιεύει μια εικόνα και λαμβάνει θετικά κοινωνικά σχόλια, διεγείρει τον εγκέφαλο να απελευθερώσει ντοπαμίνη, η οποία ανταμείβει και πάλι αυτή τη συμπεριφορά και έτσι διαιωνίζεται η συνήθεια της υπέρμετρης  χρήσης των κοινωνικών μέσων, σύμφωνα με τον οργανισμό TED και τον Trevor Haynes ερευνητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.  

Όταν  διαδίκτυο  είναι η  πρώτη προτεραιότητα στη ζωή του παιδιού μας και όχι οι φίλοι του, η οικογένεια η οι μαθητικές του ασχολίες. Όταν αυτή η συνήθεια κυριαρχεί στη καθημερινότητα του και δεν μπορεί  να την αποχωριστεί παρ΄όλες τις προσπάθειες , τότε χρειάζεται να ζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια.

Έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση για την Ψυχολογία μόνο στην Ελεύθερη Ενημέρωση

 

Δρ Χαρά Νομικού

Κλινικός Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας  του Παν/μιου Jean Jaurès

Ερευνητικό Κέντρο Cerpp, Toulouse, France

European Certificate in Psychology EuroPsy

Member of the European Federation of Psychologist’s Associations (EFPA)

haranomikou1@gmail.com

www.haranomikou.gr

Όταν το Διαδίκτυο γίνεται Εθισμός στα Παιδιά & στους Έφηβους
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GOOGLE NEWS

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2020 Elenews.gr. Created by WhiteMaskMedia

To Top