Breaking news:
Δρ. Χαρά Νομικού

Δρ. Χαρά Νομικού: Αντιμετωπίζοντας τις φοβίες μας

Ο Φόβος είναι ένα πανάρχαιο παγκόσμιο ανθρώπινο συναίσθημα. Μπορούμε να το ορίσουμε σαν το συναίσθημα εκείνο που στις προειδοποιεί ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο ή ότι κάτι άσχημο θα στις συμβεί. Ο φόβος συνοδεύεται πάντοτε από ένα πλήθος φυσικών αντιδράσεων. Όταν δεν δικαιολογείται από την ύπαρξη στις πραγματικού κινδύνου ή απειλής  η από οποιαδήποτε άλλη λογική αιτία και όταν συνοδεύεται από συστηματικές  αποφυγές καταστάσεων, τότε έχουμε φοβία.

 

ΔΡ. ΧΑΡΑ ΝΟΜΙΚΟΥ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΦΟΒΙΕΣ ΜΑΣ

 

Οι φόβοι σας είναι δυσανάλογοι με την κατάσταση; Μήπως σκέπτεστε ότι κάτι κακό θα σας συμβεί η θα πεθάνετε, θα τρελαθείτε ή θα χάσετε τον έλεγχο; Έχετε αρχίσει να αποφεύγετε τα μέρη ή στις συνθήκες που σας προκαλούν; Αποφεύγετε να μπείτε στο ασανσέρ, στο αεροπλάνο η να μιλήσετε μπροστά σε κόσμο; Οι φοβίες επηρεάζουν την δουλειά σας, την κοινωνική ή την οικογενειακή σας ζωή;

Η λέξη «φοβία» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την διανοητική και την σωματική αντίδραση σε καταστάσεις που κατά την γνώμη σας φαίνονται τρομαχτικές και απειλητικές. Το τρεμούλιασμα στους μυς, το αίσθημα ασφυξίας, η αυξανόμενη ταχυπαλμία,  ο κρύος ιδρώτας, το συναίσθημα του εξωπραγματικού, ανήκουν σε αυτήν  την συναισθηματική κατάσταση.  Και ενώ ο φόβος μπορεί να είναι μια φυσιολογική αντίδραση που όλοι έχουμε βιώσει κάποια φορά. Το να εκφωνήσει κανείς ένα λόγο σε κοινό, το να υποστεί έναν παρ’ολίγο τραυματισμό από ένα τροχαίο ή το  να δίνει εξετάσεις, είναι παραδείγματα καταστάσεων στις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι θα ένιωθαν μια μικρή φοβία. 

Δρ. Χαρά Νομικού: Αντιμετωπίζοντας τις φοβίες μας

Η Φοβία είναι στην πραγματικότητα στις είδος αντίδρασης που προκαλείται από διάφορα ερεθίσματα ή καταστάσεις στις οποίες το άτομο πιστεύει πως του είναι δύσκολο αν όχι αδύνατον να τα βγάλει πέρα ενώ ταυτόχρονα το βιώνει σαν απειλή.

 

ΟΙ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΤΥΠΟΙ ΦΟΒΙΑΣ

 

Υπάρχουν 300 είδη φοβίας αλλά κυρίως τρεις τύποι είναι οι πιο δημοφιλείς.

Η Νοσοφοβία σημαίνει την  διαρκή σκέψη «μην αρρωστήσω» και επίσης τον φόβο που την συνοδεύει. Είναι ο φαύλος κύκλος του φόβου της αρρώστιας.

Η Αγοραφοβία που σημαίνει κατά λέξη τον (παράλογο) φόβο της αγοράς. Με άλλα λόγια αγοραφοβία είναι ο γενικευμένος φόβος για μέρη ή καταστάσεις όπου το άτομο πιστεύει ότι  είναι πιθανό να αντιμετωπίσει  δυσκολία να διαφύγει από εκεί ή ότι δεν θα του δοθεί βοήθεια  σε περίπτωση που θα την χρειαστεί. Πχ. Να βγει από το σπίτι του, να ταξιδέψει χωρίς να έχει κάποιον μαζί του, ή να περιμένει σε ουρά, η να βρίσκεται μέσα σε πλήθος κλπ. 

Η Κοινωνική Φοβία που σημαίνει όταν ένα άτομο έχει ένα φανερό φόβο για συγκεκριμένες ή γενικευμένες καταστάσεις όπως π.χ να ντρέπεται μπροστά σε άλλους (φόβος απρεπούς συμπεριφοράς και τι θα πουν οι άλλοι γι αυτόν), φόβος να συμμετέχει σε συγκεντρώσεις ατόμων ή παρουσιάσεις εργασίας, επίσης φόβος να συζητά με άτομα που δεν γνωρίζει, να μιλά με πρόσωπα εξουσίας, ή να παίρνει την πρωτοβουλία για ένα ρομαντικό ραντεβού.

Η κλειστοφοβία είναι ο φόβος του να είσαι σε κλειστό χώρο και να έχεις  την  πεποίθηση ότι δεν μπορείς να ξεφύγεις. Αυτό το συναίσθημα  εντοπίζεται ιδιαίτερα σε μικρούς κλειστούς χώρους, όπως ανελκυστήρας, δωμάτιο χωρίς παράθυρα, κινηματογράφους κα. Για κάποιον που πάσχει από κλειστοφοβία, μπορεί να πιστεύει ακράδαντα ότι θα εξαντλήσει το οξυγόνο ή θα πάθει ασφυξία. 

 

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΟΒΙΕΣ

 

Μόλις εντοπιστεί μια φοβία από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, μπορεί να αντιμετωπιστεί με  πολύ αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές που θα μας βοηθήσουν να ανακουφιστούμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Θεραπεία έκθεσης: Μία από τις πιο κοινές μορφές θεραπείας για φοβίες είναι όταν ο θεραπευτής μας  εκθέτει βήμα-βήμα σε αυτό που φοβόμαστε  και αποφεύγουμε.

Θεραπεία Γνωσιακή & Συμπεριφοριστική: προσανατολίζεται στην αλλαγή της συμπεριφοράς μας και στη αλλαγή  της αρνητικής σκέψης.

Θεραπεία Ύπνωσης: Μέσω της ύπνωσης, μπορούμε επανεκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας για να ανταποκριθούμε με διαφορετικό τρόπο στις φοβίες μας.

Θεραπεία με φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πανικού και του άγχους που αισθανόμαστε.

 

Έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση για την ψυχολογία μόνο στην Ελεύθερη Ενημέρωση

 

Δρ Χαρά Νομικού

Κλινικός Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας  του Παν/μιου Jean Jaurès

Ερευνητικό Κέντρο Cerpp, Toulouse, France

European Certificate in Psychology EuroPsy

Member of the European Federation of Psychologist’s Associations (EFPA)

 

haranomikou1@gmail.com

www.haranomikou.gr

Δρ. Χαρά Νομικού: Αντιμετωπίζοντας τις φοβίες μας
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GOOGLE NEWS

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2020 Elenews.gr. Created by WhiteMaskMedia

To Top