Έλληνες επιχειρηματίες: Ελέγχονται εξονυχιστικά οι συναλλαγές τους σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς
Επιχειρηματικότητα

Έλληνες επιχειρηματίες: Ελέγχονται εξονυχιστικά οι συναλλαγές τους σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς

Μπελίζ, Μποναίρ, Ναουρού, Βανουάτου, Κύπρος, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία είναι μεταξύ των φορολογικών προορισμών που ελέγχει εξονυχιστικά το υπουργείο Οικονομικών. Τι είναι όμως αυτός ο κατάλογος των 40 κρατών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, γιατί την έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών και πού χρησιμεύει; Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά γενικό κανόνα, όλες οι δαπάνες που πραγματοποιεί μια επιχείρηση εκπίπτουν από τα φορολογητέα έσοδά της: Με την προϋπόθεση βεβαίως, να είναι προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της, να αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή, εγγράφονται στα λογιστικά βιβλία της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και να αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά.

Όμως ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος απαριθμεί και μια σειρά δαπανών οι οποίες δεν εκπίπτουν φορολογικά, ακόμα και αν πληρούνται οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις. Μεταξύ αυτών και οι δαπάνες που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Οι δαπάνες λοιπόν προς κράτος με προνομιακό φορο-καθεστώς δεν εκπίπτουν, εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει:

α) ότι αυτές αφορούν σε πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και
β) ότι δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή.
Με άλλα λόγια οι δαπάνες αυτές δεν εκπίπτουν κατ’ αρχήν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει ότι… δεν φοροδιαφεύγει!

Έλληνες επιχειρηματίες: Ελέγχονται εξονυχιστικά οι συναλλαγές τους σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς

Το σκηνικό διαφοροποιείται εάν μιλάμε για δαπάνες που καταβάλλονται σε φορολογικό κάτοικο κράτους – μέλους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που ναι μεν έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς, υπάρχει όμως και μια νομική βάση για την ανταλλαγή πληροφοριών: Σε αυτή την περίπτωση τα έξοδα κατ’ αρχήν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. Όμως, σε περίπτωση αμφισβήτησης, η αρμόδια ελεγκτική αρχή απευθύνει τεκμηριωμένο αίτημα διοικητικής συνδρομής μέσω της αρμόδιας Δ/νσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, και αν από τη διενεργούμενη από ανταλλαγή πληροφοριών αποδεικνύεται ότι οι σχετικές δαπάνες δεν αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή, οι εν λόγω δαπάνες δεν αναγνωρίζονται τελικώς για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα.

Ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο θεωρείται ότι υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, όταν η φορολογική κατοικία του βρίσκεται σε οποιοδήποτε κράτος, ακόμη και σε κράτος – μέλος της ΕΕ, εάν σε αυτό το κράτος:

α) δεν υπόκειται σε φορολογία ή, εάν υπόκειται, δεν φορολογείται εν τοις πράγμασι, ή
β) υπόκειται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου, του οποίου ο συντελεστής είναι ίσος ή κατώτερος από το 60% του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που θα οφειλόταν σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, εάν ήταν φορολογικός κάτοικος ή διατηρούσε μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα
Τα κράτη που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς καθορίζονται ομοίως με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Έτσι έγινε και φέτος.

Έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση για την Επιχειρηματικότητα μόνο στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Έλληνες επιχειρηματίες: Ελέγχονται εξονυχιστικά οι συναλλαγές τους σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς
Greece Entertainment Logo Footer

Copyright © 2024 GreeceEntertainment.gr

To Top