Δημόσιο: Περισσότερες από 14.000 προσλήψεις το 2021
Οικονομία

Δημόσιο: Περισσότερες από 14.000 προσλήψεις το 2021

Συνολικά 14.169 μόνιμες προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων θα πραγματοποιηθούν το 2021 σε φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό, έχουν εγκριθεί 8.919 θέσεις μόνιμου προσωπικού σε υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΑΕΙ, ΟΤΑ, επιμελητήρια, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού ανακοινώθηκε από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η πραγματοποίηση 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών στη Γενική Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε προοπτική διετίας, ωστόσο ο προγραμματισμός προβλέπει ότι οι 5.250 εξ αυτών θα γίνουν το 2021 και οι υπόλοιποι το 2022.

Επίσης, έχουν εγκριθεί 2.618 θέσεις εποχικού προσωπικού στο Δημόσιο, ενώ στις παραπάνω θέσεις προστίθενται και οι προσλήψεις συμβασιούχων που δεν περιλαμβάνονται στον ετήσιο προγραμματισμό για το 2021 και αναμένεται να φθάσουν τις 47.500, καθώς και οι προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ που για το νέο έτος αναμένονται να φθάσουν τις 10.000. Ειδικότερα:
Με βάση τον κανόνα 1:1, μία πρόσληψη για μία αποχώρηση, αποφασίστηκαν 8.620 μόνιμες προσλήψεις την επόμενη χρονιά σε υπουργεία και φορείς, ενώ εγκρίθηκαν επιπλέον 299 θέσεις τακτικού προσωπικού, οι οποίες αφορούν επιμελητήρια εκτός γενικής κυβέρνησης, 62 θέσεις δικηγόρων νομικών με έμμισθη εντολή, οι οποίες είναι εκτός του κανόνα 1:1, καθώς και 2.618 θέσεις εποχικού προσωπικού, εκ των οποίων οι 2.500 είναι εποχικοί πυροσβέστες.

Ταυτόχρονα, το 2021 θα είναι ο τελευταίος χρόνος που θα γίνονται οι διορισμοί με το ισχύον σύστημα, καθώς από το 2022 αλλάζουν όλα ριζικά στο τοπίο των προσλήψεων στο Δημόσιο. Το υπουργείο Εσωτερικών αναδιαµορφώνει το θεσµικό πλαίσιο, ώστε να υπάρχει καλύτερος κεντρικός έλεγχος, προκειµένου να καλύπτονται οι πραγµατικές ανάγκες στοχευµένα και χωρίς καθυστερήσεις μέσω μιας βάσης από την οποία θα αντλούνται οι υποψήφιοι για την κατάλληλη θέση. Η βάση αυτή θα προκύπτει μέσα από έναν γραπτό πανελλήνιο διαγωνισμό γνώσεων και δεξιοτήτων, με ηλεκτρονικά μέσα. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και την ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο.

Είκοσι τέσσερις διαγωνισμοί για 5.870 θέσεις έχουν «κλειδώσει» μέχρι στιγμής για το 2021 σε φορείς όπως ΔΕΚΟ, υπουργεία, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Οι 24 αυτοί διαγωνισμοί έχουν λάβει ήδη το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία έγκρισης και για τους υπόλοιπους φορείς που έχουν αιτηθεί να ενισχυθούν με προσωπικό. Αναλυτικά, οι νέες προκηρύξεις που ετοιμάζονται για το επόμενο έτος αφορούν: 10 θέσεις στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 60 θέσεις στον ΟΑΕΔ, 60 θέσεις στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 28 θέσεις στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, 67 θέσεις στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, 19 θέσεις στο ΑΣΕΠ, 10 θέσεις στο Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, 782 θέσεις στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, 34 θέσεις νομικών συμβούλων σε δήμους, περιφέρειες, νομικά πρόσωπα, 102 θέσεις στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, 25 θέσεις ΠΕ Διοικητικού στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, 15 θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού, 17 θέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, 17 θέσεις στις Εταιρίες Προστασίας Ανηλίκων, 67 θέσεις μόνιμου προσωπικού στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, 27 θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 13 θέσεις στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), 55 θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, 1 θέση μόνιμου εξ εφεδρείας αξιωματικού στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (υπουργείο Εθνικής Άμυνας), 123 θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών, 60 θέσεις γραμματέων στα δικαστήρια της χώρας, 1.420 θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία, 258 θέσεις στο Κατάστημα Κράτησης Δράμας, 2.600 ΕΠΟΠ και ΟΒΑ (υπουργείο Εθνικής Άμυνας).

Το 2020 ήταν η χρονιά με τις περισσότερες προσλήψεις στην Υγεία. Η πανδημία ώθησε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού για την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Με τον ίδιο τρόπο και διαδικασίες fast – track, όπου απαιτείται, θα συνεχιστούν και το 2021 οι προκηρύξεις για νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό επικουρικό προσωπικό σε φορείς του υπουργείου Υγείας. Στο μέτωπο των γιατρών, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προανήγγειλε περισσότερες από 1.420 προσλήψεις μόνιμων γιατρών από όλες τις ειδικότητες μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα με επικουρικό προσωπικό θα συνεχίσουν να ενισχύονται και τη νέα χρονιά νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και Κέντρα Υγείας. Εν αναμονή και του νέου εμβολίου για τον κορονοϊό αναμένεται να γίνουν επιπλέον προσλήψεις για υγειονομικό προσωπικό. Παράλληλα, με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας θα συνεχιστούν και το 2021 οι προσλήψεις συμβασιούχων στον ΕΟΔΥ για την κεντρική του υπηρεσία και για τις Κινητές Ομάδες Υγείας.

Δημόσιο: Περισσότερες από 14.000 προσλήψεις το 202140

Δεκάδες είναι οι ειδικότητες που έχουν συμπεριληφθεί στα αιτήματα των φορέων για την κάλυψη θέσεων. Οι κυριότερες από αυτές είναι: διοικητικό προσωπικό, μηχανικοί, νοσηλευτές, δικηγόροι, τεχνίτες, οδηγοί, ψυχολόγοι, εργάτες κ.ά.
Στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα καλυφθούν ειδικότητες, όπως ΠΕ Διοικητικών Γραμματέων, ΠΕ Διοικητικού Λογιστικού κ.ά. Στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ζητηθούν ειδικότητες, όπως Μηχανικοί (Πολιτικοί, Χημικοί, Αγρονόμοι Τοπογράφοι), ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού (για κατόχους πτυχίου Νομικής).

Ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) έχει ζητήσει, κυρίως, διοικητικές ειδικότητες (ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, ΠΕ Οικονομικού Διοικητικού, ΠΕ Πληροφορικής), όπως και η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι 123 θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών θα αφορούν αποκλειστικά στην ειδικότητα ΠΕ Δημοσιονομικών. Μετά την έγκρισή τους από το υπουργείο Εσωτερικών, τα αιτήματα προωθούνται στην Ανεξάρτητη Αρχή για έλεγχο και κατόπιν αποφασίζεται από τα στελέχη της ανεξάρτητης Αρχής εάν θα γίνουν οι προσλήψεις σε ομάδες (πολυπροκήρυξη) ή θα βγουν σε μεμονωμένη προκήρυξη. Ορισμένοι φορείς, των οποίων οι θέσεις που έχουν αιτηθεί είναι λίγες, συγχωνεύονται σε μία ενιαία προκήρυξη προκειμένου να γίνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα η διαδικασία των αιτήσεων και ο έλεγχος των δικαιολογητικών. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο εξής και δεν θα απαιτείται η παρουσία του υποψηφίου στο ΑΣΕΠ.

Έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση για την Οικονομία μόνο στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δημόσιο: Περισσότερες από 14.000 προσλήψεις το 2021
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GOOGLE NEWS

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2020 Elenews.gr. Created by WhiteMaskMedia

To Top