Breaking news:
Νομός Ρεθύμνου: Τεράστια η ζημιά στα μαγαζιά εστίασης
Business News

Κορονοϊός: Τεράστια η ζημιά στα μαγαζιά εστίασης

Η νέα πανδημία έχει προκαλέσει αναστάτωση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, με μια σειρά από ανακατατάξεις να συνταράσσουν την κοινωνία. Η Ελλάδα έχει πληγεί οικονομικά και οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, ειδικά στην εστίαση, χαρακτηρίζονται τουλάχιστον δραματικές. Οι επαγγελματίες του κλάδου στο Ρέθυμνο εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους, αφού η κάθετη πτώση του τζίρου, που κατά μέσο όρο αγγίζει το 60% συγκριτικά με πέρυσι, οδηγεί στο αδιέξοδο της ανεργίας.

 

 

ΤΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

 

Φέτος βιώσαμε όλοι ένα διαφορετικό καλοκαίρι. Κανένας νομός δεν έμεινε ανεπηρέαστος από τις εξελίξεις, καθώς κατέγραψεαν περιορισμένη τουριστική κίνηση και, σε συνδυασμό με τη γενικότερη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, οι επιχειρήσεις κατάφεραν να δουλέψουν επί της ουσίας ικανοποιητικά λίγες μέρες τον Αύγουστο.

Αξίζει να αναφερθεί πως τον Ιούλιο στα εστιατόρια  η πτώση αντιστοιχούσε σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50%. Οι συνέπειες ήταν δραματικές αφού το lockdown αποτέλεσε τη χαριστική βολή σε πολλές επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης και αναψυχής Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός μιλώντας στα «Ρ.Ν. εξομολογήθηκε πως οι επαγγελματίες βιώνουν δραματικές στιγμές, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεών τους.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ

 

Κρίνεται απαραίτητη η οικονομική στήριξη μέσα από μια σειρά μέτρων, όπως οι χαμηλότοκες δανειοδοτήσεις και φοροελαφρυνσεις. Τα παραπάνω μέτρα θα επιφέρουν ξανά ρευστότητα στην αγορά, ενισχύοντας τους επαγγελματίες. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού υπογραμμίζει πως μέχρι στιγμής λουκέτ0 έχει μπει σε 3.000 – 4.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, για έναν κλάδο που απασχολεί 80.000 με 330.000 εργαζομένους.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι κλείνουν ξαφνικά. Το ένα βράδυ λειτουργούν και το επόμενο δεν υπάρχουν. Είναι ακαριαία τα χτυπήματα. Κλείνουν επιχειρήσεις που ήταν παραδοσιακά στον χώρο της εστίασης, με 20-30 χρόνια παρουσίας, και ξαφνικά, με τα βάρη που είχαν από τη 10ετή κρίση, ήρθε και το πρόβλημα της πανδημίας που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους επαγγελματίες. Προτεραιότητα τους αποτελεί η επιδότηση του ενοικίου έως το τέλος του έτους., η μείωση του ΦΠΑ στο 8% και η παράταση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

 

ΟΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

 

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον περιφερειάρχη και στους επιχειρηματίες εστίασης της Κρήτης. Στη συνάντηση ο περιφερειάρχης διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει ενίσχυση  μέσω προγράμματος της περιφέρειας Κρήτης από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ένας αγώνας επιβίωσης, συνεπώς, θα αποδειχθεί για τους επαγγελματίες ο φετινός χειμώνας, αφού φαίνεται πως θα συνεχίσουν να δοκιμάζονται σκληρά προκειμένου να δώσουν μια ανάσα οξυγόνου στις επιχειρήσεις τους. Συναισθήματα αγωνίας επικρατούν, σε μια εποχή που ανατρέπει ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο και προκαλεί έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον.

 

Περισσότερη ενημέρωση για το business στο elenews.gr

Κορονοϊός: Τεράστια η ζημιά στα μαγαζιά εστίασης
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GOOGLE NEWS

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2020 Elenews.gr. Created by WhiteMaskMedia

To Top